23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalGoogle sprijină cercetările împotriva videoclipurilor trucate hiperrealiste

Google sprijină cercetările împotriva videoclipurilor trucate hiperrealiste

Reprezentanţii gigantului căutărilor pe internet au explicat într-un articol online că au filmat sute de videoclipuri cu actori pe care le-au transformat apoi în mii de videoclipuri trucate, graţie unor “metode de generare a ‘deepfake’-urilor, care sunt accesibile pentru public”.

Acel calup de videoclipuri, atât cele reale, cât şi cele false, pot fi de acum înainte explorate de cercetători pentru “a dezvolta metode de detectare a videoclipurilor manipulate”.

Tehnologiile de Inteligenţă Artificială (AI), bazate pe învăţarea automatizată a computerelor începând de la mari volume de date, au permis punerea la punct a unor aplicaţii utilizate în prezent în viaţa cotidiană, precum asistenţii vocali şi diagnosticele medicale.

Însă anumite aplicaţii ale AI au scandalizat opinia publică, aşa cum a fost cazul unei aplicaţii pentru smartphone utilizată pentru “a dezbrăca” persoanele scanate cu un telefon mobil.

“Deşi numeroase clipuri ‘deepfake’ sunt concepute în scopuri umoristice, altele ar putea fi dăunătoare pentru indivizi şi societate”, au subliniat Nick Dufour de la Google şi Andrew Gully de la Jigsaw, divizia de cercetare din cadrul Alphabet, compania-mamă ce deţine Google.

Numeroase asociaţii şi autorităţi cu rol de reglementare şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele repercusiuni asupra rezultatelor scrutinelor politice, în cazul în care videoclipurile trucate înfăţişând diverse personalităţi politice ar fi utilizate pentru a perturba campaniile electorale.

Deocamdată, diferenţa dintre un videoclip original şi un videoclip manipulat poate fi făcută încă, în general, “cu ochiul liber”, a remarcat Hao Li, profesor de tehnologii creative la Universitatea Southern California (USC), într-un interviu acordat postului american CNBC pe 20 septembrie. “Însă există şi montaje care sunt deja foarte, foarte convingătoare”, a precizat el.

“Suntem capabili astăzi să realizăm clipuri care par să fie perfect reale. Adevărata întrebare este cât timp va mai trece până când aceste tehnologii de producere a unor ‘deepfake’ hiperrealiste să devină accesibile pentru marele public. Cred că nu va fi nevoie de mai mult de 6 luni”, a estimat Hao Li.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă