4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalGorbaciov compară actuala situație geopolitică internațională cu criza rachetelor din Cuba, din...

Gorbaciov compară actuala situație geopolitică internațională cu criza rachetelor din Cuba, din 1962

Gorbaciov a comparat tectonica geopolitică actuală americano-rusă cu cea din 1962, a crizei rachetelor cubaneze, când timp de 14 zile SUA și URSS au fost la un pas de război nuclear, precizând însă că nu este atât de intensă, dar poate fi la fel de amenințătoare.

„Sunt foarte dezamăgit de modul în care liderii de azi se ocupă de afacerile externe”, a declarat Mihail Gorbaciov într-un interviu oferit recent agenției Interfax.

Fostul lider sovietic spune că SUA și Rusia trebuie să se întâlnească „la mijlocul drumului” și să poarte măcar „una sau două zile de discuții serioase”, cu „participarea miniștrilor apărării”.

În acest moment, „avem o problemă deosebit de relevantă”, a subliniat Gorbaciov, adăugând: „prevenirea incidentelor între trupele americane și forțele ruse”.

„Sunt convins că nimeni nu dorește un război, dar atmosfera de astăzi poate duce la mari probleme”, a mai menționat Mihail Gorbaciov.

„Oamenii încă nu pricep adevărata gravitate a situației, de aceea încă nu fac presiuni asupra liderilor”, a completat ultimul lider al URSS.

Trebuie de urgență o „nouă mișcare anti-război”, un val internațional de pacifism, care să îi determine pe liderii celor două țări să pornească un dialog constructiv și să „elibereze de lumea de această mare amenințare care îi atârnă, ca o sabie, deasupra capului”.

Guvernul sirian „a stabilit un model de comportament periculos în ceea ce priveşte utilizarea armelor chimice”, consideră preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May, care au avut joi o convorbire telefonică, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Cei doi oameni de stat „au convenit că este vital ca utilizarea armelor chimice să nu treacă fără răspuns şi cu privire la necesitatea de a descuraja în continuare utilizarea de arme chimice de către regimul lui Al-Assad”, potrivit unui comunicat difuzat de Downing Street.

Theresa May şi Donald Trump „au convenit să continue să lucreze strâns pentru un răspuns international”, se mai spune în textul despre această discuţie ce a urmat unei reuniuni de urgenţă a guvernului britanic pe tema atacului chimic de sâmbăta trecută din Siria.

Guvernul britanic a declarat că „este necesar să se ia măsuri” împotriva utilizării armelor chimice în Siria, dar se bazează pe „coordonarea unui răspuns international” în cadrul unei reuniuni de urgenţă ce a avut loc joi la Londra, potrivit AFP.

Executivul a subliniat că premierul Theresa May „trebuie să continue să lucreze cu aliaţii – SUA şi Franţa – pentru a coordona un răspuns international”. El consideră ca „foarte probabilă” responsabilitatea Damascului în presupusul atac chimic comis la 7 aprilie în oraşul Douma, când au fost ucise „până la 75 de persoane”, conform AFP.

De sâmbătă, chiar dacă a condamnat atacul, Marea Britanie a rămas totuşi prudentă faţă de posibilele represalii.

Cu puţin timp înainte de reuniunea guvernului britanic joi, ministrul responsabil pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că „circumstanţele sunt foarte, foarte delicate” , îndemnând executivul să ia o decizie într-un mod „foarte prudent, foarte echilibrat, foarte gândit”.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă