18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalGrecia: Guvernul Mitsotakis se confruntă cu primele sale proteste

Grecia: Guvernul Mitsotakis se confruntă cu primele sale proteste

În pofida ploii abundente, sindicatele din sectoarele public şi privat au reuşit să mobilizeze aproximativ 7.700 de persoane – conform estimărilor poliţiei – în zona Pieţii Syntagma, în faţa parlamentului grec, unde se află în dezbatere un proiect de lege controversat.

Acest text vizează reformarea pieţei muncii, în special prin suprimarea convenţiilor colective şi impunerea unui prag minim (de peste 50% dintre cei prezenţi într-o adunare generală a sindicatelor) pentru declanşarea unei greve.

Pentru prima dată de la alegerea premierului conservator Kyriakos Mitsotakis pe 7 iulie, opoziţia şi sindicatele au lansat un apel la o grevă generală care a paralizat marţi reţeaua de autobuze din Atena şi a perturbat activitate în spitale, şcoli publice şi tribunale.

Feriboturile au rămas acostate în portul Pireu, dar şi în restul porturilor greceşti, iar metroul din Atena şi media şi-au întrerupt activitatea.

”Astăzi mobilizarea noastră, prima după alegerea noului guvern, permite să îi semnalăm acestuia că vom continua totuşi să ne mobilizăm pentru a susţine drepturile muncitorilor din sectoarele public şi privat”, a susţinut în faţa manifestanţilor vicepreşedintele principalului sindicat din sectorul bugetar, Dimitris Bratis.

”Noi nu putem accepta revenirea la ce a fost înainte. Guvernul actual vrea să suprime convenţiile colective pe care precedentul guvern de stânga reuşise să le introducă”, a spus Kostas Karachias, reprezentant al sindicaliştilor din spitalul atenian Agios Savvas.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă