6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalGreta Thunberg, activistă a mediului, diagnosticată cu autism la 11 ani

Greta Thunberg, activistă a mediului, diagnosticată cu autism la 11 ani

În vârstă de 17 ani, Greta l-a interpelat pe Donald Trump, a vorbit la Conferința Națiunilor Unite și a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos. Liderii mondiali o ascultă, sau, în cazul lui Trump, sunt nevoiți să o asculte, asupra schimbărilor climatice. Donal Trump chiar a postat un tweet în decembrie după ce a fost numită Persoana Anului – „Greta trebuie să lucreze la problema ei de gestionare a furiei, apoi să meargă la un film de modă veche cu o prietenă! Chill Greta, Chill! ” – răspunsul ei a venit minute mai târziu, când a schimbat bio-ul contului său de Twitter în „O adolescentă care lucrează la problema ei de gestionare a furiei. În prezent, se relaxează și se uită la un film bun clasic cu un prieten bun. ”

Succesul ei este datorat autismului. 

Greta Thunberg numește sindromul de care suferă drept super-puterea sa.

,,O ajută să „vadă” clar problema. O ajută să strângă numerele; să fiarbă știința; să galvanizeze sprijin, apelând la copiii din întreaga lume:„Când privește lumea, este ca și cum ar vedea moleculele de carbon emise din mașini și avioane, poluarea din toate celelalte surse”, explică profesorul Simon Baron-Cohen de la Centrul de Excelență în Autism din Cambridge. „Le numără în felul în care obișnuia să numere caloriile. Nu există niciun conflict de interese, niciun partid politic în spatele ei, nici un factor interesat. Ea reprezintă această voce independentă și asta face parte din forța ei. ”Diagnosticul ei este în avantajul ei, mai degrabă decât un fel de handicap (așa cum ar putea să-l prezinte criticii). Îi oferă abilități particulare – o tenacitate aproape obsesivă și un accent care îi permite să cerceteze din ce în ce mai mult în criza climatică.”

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă