10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalGreta Thunberg aduce primele critici împotriva acordului de redresare al UE

Greta Thunberg aduce primele critici împotriva acordului de redresare al UE

Thunberg a acuzat politicienii UE că nu au recunoscut amploarea crizei climatice și a spus că planul lor de recuperare economică nu face suficient de multe lucruri pentru a rezolva problema. În opinia celor care militează pentru măsuri imediate, la nivel mondial, care să atenueze shimbarea climei, pachetul de politici agreat de liderii UE, pentru reconstrucția economică, dovedește faptul că politicienii încă nu tratează încălzirea globală ca pe o situație emergentă.
“Politicienii încă neagă și ignoră faptul că ne confruntăm cu o situație de urgență climatică, iar contextul încălziri globale nu a fost încă abordat ca o criză în adevăratul sens al cuvântului. În aceste condiții, schimbările necesare nu se vor întâmpla.”, a declarat Greta Thunberg presei britanice.

De la încălzirea globală, la nedreptățile sociale și rasiale

Liderii UE au ajuns la un acord cu privire la fondul de redresare în primele ore ale zilei de marți și au anunțat că 30% din pachetul de măsuri se va îndrepta către politicile climatice, fără a oferi, însă, mai multe detalii. Procentul a nemulțumit activiștii care militează împotriva încălzirii globale, Thunberg fiind prima vocea care a a anunțat faptul că, din perspectiva susținătorilor Green Deal-ului, pachetul de redresare economică al UE este inadecvat.
Luisa Neubauer, o figură centrală a mișcărilor de protest din Germania, a declarat că tinerii devin din ce în ce mai frustrați de politicieni. „Cerem liderilor noștri să aibă grijă de un lucru pe care îl considerăm fundamental: siguranța noastră, siguranța oamenilor din întreaga lume, siguranța viitorului nostru”, a spus Neubauer. „Este îngrijorător la nivel democratic când ceri lucruri atât de substanțiale, ce sunt evidente, și totuși vezi cum liderii le ignoră în ansablul lor, sau nu le consideră la fel de importante ca altele”, a adăugat Luisa Neubauer.
Activiștii împotriva încălzirii globale au adresat o scrisoare deschisă liderilor UE, solicitându-le să acționeze imediat pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice. Scrisoarea, semnată de 80.000 de oameni, incluzând unii dintre cei mai importanți oameni de știință ai lumii, spun inițiatorii demersului, susține că pandemia Covid-19 a arătat că majoritatea liderilor sunt capabili să acționeze rapid și decisiv atunci când consideră că este necesar, dar că aceeași urgență a lipsit în răspunsul pregătit și oferit schimbărilor climatice. Ieșind din aria exclusivă a politicilor cu rol de prezervare a mediului, scrisoarea trece, rapid, în zona de propagandă politică neo-liberală, susținând faptul că situația de urgență climatică și ecologică nu poate fi abordată decât abordând „nedreptățile sociale și rasiale subadiacente care au pus bazele lumii noastre moderne”. Thunberg a primit zilele trecute premiul portughez Gulbenkian pentru umanitate și a promis premiul de 1 milion de euro grupurilor care lucrează pentru protejarea mediului și pentru oprirea schimbărilor climatice.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă