11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalGrevă generală în teritoriile palestiniene

Grevă generală în teritoriile palestiniene

În Cisiordania ocupată, în Fâşia Gaza şi în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului anexat şi ocupat de Israel, şcolile şi magazinele au rămas în mare parte închise.

Manifestaţii erau prevăzute pe parcursul zilei la Ramallah, în Cisiordania, şi la Jatt, în nordul Israelului, unde trăiesc arabi israelieni, descendenţi ai palestinienilor care au rămas pe pământurile lor după crearea statului Israel şi care astăzi reprezintă 17,5% din populaţia israeliană.

Greva este îndreptată ‘împotriva politicii aplicate de Israel pentru a elimina naţionalismul palestinian şi a-i expulza pe cetăţeni de pe pământurile lor’, a declarat Khaled Abou Ayouch, un rezident din Ramallah.

Legea votată de parlamentul israelian la 19 iulie, cu sprijinul premierului Benjamin Netanyahu, conferă evreilor dreptul ‘unic’ la autodeterminare în Israel şi proclamă limba ebraică drept singura limbă oficială în Israel, araba având doar un statut ‘special’ care nu a fost definit.

Niciun articol nu menţionează egalitatea între cetăţeni sau caracterul democratic al ţării, provocând temeri că noua lege acordă întâietate caracterului evreiesc al Israelului faţă de alte principii.

În afară de protestul faţă de această lege, pe care minoritarii arabi o denunţă ca pe un text care îi transformă în cetăţeni de mâna a doua, greva vizează să demonstreze solidaritatea palestinienilor cu locuitorii din Khan al-Ahmar, în Cisiordania, potrivit lui Hanane Achraoui, un înalt responsabil al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Această localitate beduină de circa 200 de persoane este vizată să fie distrusă de Israel, care o consideră ca fiind ilegală, în pofida apelurilor din partea mai multor state de a cruţa satul de beduini, devenit o emblemă a opoziţiei comunităţilor care se confruntă cu ocupaţia şi colonizarea israeliene în Cisiordania.

În acelaşi timp, arabii israelieni comemorează la 1 octombrie moartea a 13 confraţi în cursul manifestaţiilor din 2000, în debutul celei de-a doua Intifade.

La Ierusalim domnea calmul luni, majoritatea magazinelor din Oraşul Vechi situat în Ierusalimul de Est fiind închise, în timp ce israelienii sărbătoreau luni ultima zi a Sukkotului, sărbătoarea Corturilor.

Legea cu privire la ‘statul naţiune al poporului evreu’ este cu atât mai îngrijorătoare pentru minorităţi, cu cât documentul reprezintă una dintre legile fundamentale care ţin locul Constituţiei, inexistentă în Israel.

Contestaţii au fost depuse la Curtea Supremă, iar zeci de mii de persoane au protestat în vară împotriva acestui text în Israel.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă