Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„Omuleții verzi” ai GRU

„Omuleții verzi” ai GRU

GRU duce războiul din umbră al Rusiei cu Occidentul

GRU, principala agenție de informații a armatei ruse, a condus mai multe dintre operațiunile notorii ale Rusiei din ultimii ani, scrie The Guardian.

Gabriela Anghel 0 comentarii

În principal este vorba despre anexarea Crimeii în 2014 cu ajutorul soldaților infiltrați, numiți „omuleții verzi”, despre sustragerea e-mailurilor conducerii Comitetului Național Democrat și ale lui Hillary Clinton sau planificarea unei lovituri de stat în Muntenegru.

O sursă din serviciile secrete britanice a declarat pentru The Guardian că agenția secretă militară rusă a ordonat și atacul cu agentul neurotoxic Noviciok asupra fostului agent dublu Serghei Skripal, iar Guvernul britanic cere Moscovei extrădarea a doi ruși suspectați că au executat atacul din Salisbury, soldat cu un mort și trei răniți.

Experții atrag atenția că GRU are o mentalitate de război ce s-a accentuat după includerea forțelor speciale Spetsnaz și a experiențelor acestora în zonele de război, în special în Siria și în Ucraina.

Sursele citate de The Guardian afirmă că un ofițer al GRU a supervizat transportul de arme antiaeriene spre estul Ucrainei, acestea fiind folosite pentru doborârea avionului de linie malaezian MH17, fiind ucise toate cele 298 de persoane aflate la bord.

Mark Galeotti, expert în problemele de securitate ale Rusiei și ale serviciilor secrete ruse,  subliniază că „GRU se consideră un instrument de luptă. Adună informații secrete convenționale dar cultura sa este mai mult militară. Deși doar o minoritate din agenții GRU sunt Spetsnaz, cea mai mare parte a serviciilor este constituită din comandouri”.

În afara forțelor speciale, agenția de spionaj gestionează operațiuni de colectare de informații în lumea întreagă.

Încă din era sovietică, în timp ce KGB, actualul FSB,  a jucat un rol de prim-plan, GRU opera nestingherit în obscuritate. Galeotti arată că GRU răspundea de „spații necontrolate”, în special în Occident.

Christopher Andrew, în „Arhiva Mitrohin: KGB în Europa și în Occident”, un studiu al notelor asupra dosarelor KGB scoase clandestin din Rusia, scrie că agenția, în cadrul unor acțiuni speciale, „a oferit aliaților toxine și otrăvuri mortale în contact cu pielea”.

Deși GRU a rămas disimulată, au avut loc contacte ocazionale cu Vestul, așa cum scrie Peter Zwack, general american în retragere, referindu-se la o serie de reuniuni cu șefi ai GRU.  

Comentarii

loading...