15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalGRU duce războiul din umbră al Rusiei cu Occidentul

GRU duce războiul din umbră al Rusiei cu Occidentul

În principal este vorba despre anexarea Crimeii în 2014 cu ajutorul soldaților infiltrați, numiți „omuleții verzi”, despre sustragerea e-mailurilor conducerii Comitetului Național Democrat și ale lui Hillary Clinton sau planificarea unei lovituri de stat în Muntenegru.

O sursă din serviciile secrete britanice a declarat pentru The Guardian că agenția secretă militară rusă a ordonat și atacul cu agentul neurotoxic Noviciok asupra fostului agent dublu Serghei Skripal, iar Guvernul britanic cere Moscovei extrădarea a doi ruși suspectați că au executat atacul din Salisbury, soldat cu un mort și trei răniți.

Experții atrag atenția că GRU are o mentalitate de război ce s-a accentuat după includerea forțelor speciale Spetsnaz și a experiențelor acestora în zonele de război, în special în Siria și în Ucraina.

Sursele citate de The Guardian afirmă că un ofițer al GRU a supervizat transportul de arme antiaeriene spre estul Ucrainei, acestea fiind folosite pentru doborârea avionului de linie malaezian MH17, fiind ucise toate cele 298 de persoane aflate la bord.

Mark Galeotti, expert în problemele de securitate ale Rusiei și ale serviciilor secrete ruse,  subliniază că „GRU se consideră un instrument de luptă. Adună informații secrete convenționale dar cultura sa este mai mult militară. Deși doar o minoritate din agenții GRU sunt Spetsnaz, cea mai mare parte a serviciilor este constituită din comandouri”.

În afara forțelor speciale, agenția de spionaj gestionează operațiuni de colectare de informații în lumea întreagă.

Încă din era sovietică, în timp ce KGB, actualul FSB,  a jucat un rol de prim-plan, GRU opera nestingherit în obscuritate. Galeotti arată că GRU răspundea de „spații necontrolate”, în special în Occident.

Christopher Andrew, în „Arhiva Mitrohin: KGB în Europa și în Occident”, un studiu al notelor asupra dosarelor KGB scoase clandestin din Rusia, scrie că agenția, în cadrul unor acțiuni speciale, „a oferit aliaților toxine și otrăvuri mortale în contact cu pielea”.

Deși GRU a rămas disimulată, au avut loc contacte ocazionale cu Vestul, așa cum scrie Peter Zwack, general american în retragere, referindu-se la o serie de reuniuni cu șefi ai GRU.  

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă