5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalGuaido a sosit în Brazilia pentru a se întâlni cu Bolsonaro

Guaido a sosit în Brazilia pentru a se întâlni cu Bolsonaro

Plecat din Bogota, Guaido a sosit pe aeroportul internaţional din Brasilia la ora locală 1:40 (4:40 GMT), potrivit portalului de informaţii G1.

Bolsonaro “îl va primi pe Guaido în cadrul unei vizite personale” care va începe joi, la ora locală 14:00 (17:00 GMT), la palatul prezidenţial Planalto, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Otavio Rego Barros.

Ambasadoarea numită de Guaido pentru Brazilia, Maria Teresa Belandria, a precizat la rândul său că liderul venezuelean se va întâlni totodată cu “numeroşi reprezentanţi ai delegaţiilor diplomatice prezente în capitala braziliană care l-au recunoscut ca preşedinte interimar legitim al Venezuelei”.

Guvernul pro-american al preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, notează AFP, l-a calificat drept “dictator” pe Nicolas Maduro şi, de la preluarea mandatului la începutul anului, a sprijinit activ opoziţia venezueleană, primind rapid emisarii lui Juan Guaido în Brazilia.

Şeful parlamentului venezuelan, dominat de opozanţii preşedintelui Nicolas Maduro, a trecut vineri în Columbia, pentru a supraveghea din oraşul de frontieră Cucuta livrarea a zeci de tone de ajutor umanitar în Venezuela, trimis mai ales din Statele Unite la solicitarea sa.

Autorităţile de la Caracas au refuzat ajutorul, considerând că reprezintă numai un pretext pentru îndepărtarea de la putere a preşedintelui chavist, şi au închis frontiera. Blocajul a degenerat în violenţe cu forţele de ordine.

Luni, Juan Guaido a participat la Bogota la o reuniune a Grupului de la Lima, alcătuit din 13 ţări latino-americane şi Canada, care s-a angajat să mărească presiunea pentru a-l constrânge pe Nicolas Maduro să plece de la putere, dar a respins recurgerea la forţă.

Grupul de la Lima şi adversarii lui Nicolas Maduro, care i-a urmat în funcţie, în 2013, preşedintelui defunct Hugo Chavez, consideră realegerea sa frauduloasă şi nu au recunoscut al doilea mandat început la 10 ianuarie.

Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte la 23 ianuarie, este hotărât să se întoarcă în Venezuela pentru, a spus el, a-şi exercita “prerogativele”, chiar dacă “ei se hotărăsc să facă pasul” de a-l aresta.

“Funcţia şi datoria mea sunt de a fi la Caracas în pofida riscurilor, în pofida a ceea ce implică asta”, a declarat el într-un interviu difuzat marţi de canalul NTN24.

Dar Nicolas Maduro a răspuns la televiziunea americană ABC News că Juan Guaido “s-ar confrunta cu justiţia” pentru părăsirea teritoriului.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă