Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul din Yemen acuză anchetatorii ONU pentru drepturile omului că nu sunt imparțiali

Guvernul din Yemen acuză anchetatorii ONU pentru drepturile omului că nu sunt imparțiali

Guvernul yemenit a declarat joi că şi-ar putea înceta colaborarea cu anchetatorii ONU pentru drepturile omului, acuzându-i că pregătesc un raport părtinitor, care evocă posibile „crime de război” comise de toate părţile implicate în conflict, informează AFP, citată de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

Acest raport a fost respins de coaliţia care operează în Yemen sub comandament saudit şi de către guvernul yemenit, autorii documentului fiind criticaţi că nu subliniază suficient rolul Iranului în sprijinirea rebelilor houthi şi că ignoră faptul că aceştia din urmă au confiscat puterea prin forţă.

„Studiem împreună cu aliaţii noştri din coaliţie cel mai bun mod de a trata cu echipa ONU”, a declarat ministrul pentru drepturile omului yemenit, Mohammed Askar, în cadrul unei conferinţe de presă la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU).

„Examinăm toate opţiunile, inclusiv cea prin care să se pună capăt misiunii sau neprelungirea mandatului, după ce aceasta a arătat părtinire şi inexactitate”, a adăugat el.

Un grup de experţi cu mandat ONU a indicat la 28 august că toţi actorii implicaţi în conflictul din Yemen au comis „un număr considerabil de încălcări ale dreptului internaţional”.

Multe dintre aceste încălcări pot fi încadrate la „crime de război”, subliniază raportul, menţionând în acest sens detenţia arbitrară generalizată, tortura şi violul.

Potrivit raportului, loviturile coaliţiei conduse de Riad şi care intervine în Yemen din martie 2015 „au cauzat cele mai multe victime civile directe”, vizând zone rezidenţiale, pieţe şi structuri medicale.

Războiul din Yemen opune forţele proguvernamentale, sprijinite de Riad şi Abu Dhabi, rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care au cucerit în 2014 şi 2015 regiuni vaste din ţară, inclusiv capitala Sanaa.

Conflictul s-a soldat până acum cu circa 10.000 de morţi, în majoritate civili, provocând cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

ONU încearcă să relanseze procesul de reglementare politică, invitând în acest weekend guvernul şi rebelii pentru consultări la Geneva.

Comentarii

loading...