9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalGuvernul german îl atenționează pe Macron privind subminarea NATO

Guvernul german îl atenționează pe Macron privind subminarea NATO

Acesta a afirmat că NATO este „în moarte cerebrală”.

Macron s-a plâns joi, către The Economist, că Alianța se află în această stare din cauza lipsei de coordonare, precum și a impredictibilității existente în perioada leadershipului lui Donald Trump. Șeful de stat de la Paris s-a mai arătat îngrijorat de garanțiile de securitate din articolul 5 al Tratatului de la Washington privind Alianța, susținând că nu știe dacă un atac asupra unui stat aliat va fi considerat ca un atac împotriva tuturor statelor Alianței, 

„Ar fi o greșeală să subminăm NATO. Fără Statele Unite, nici Germania și nici Europa nu ar fi capabile să se protejese efectiv”, a scris șeful diplomației de la Berlin pentru publicația Der Spiegel. Pe de altă parte, Maas a susținut apelul lui Macron de a întări capabilitățile europene de apărare. „De aceea, împreună cu Franța, ne străduim din greu să construim o Europă în care să lucrăm mai îndeaproape împreună în politica de securitate”. Însă neamțul s-a afirmat împotriva separării Uniunii Europene de NATO. ”Într-adevăr, vrem o Europă puternică și suverană, dar avem nevoie de o astfel de Europă ca parte a unei NATO puternice, iar nu ca substitutoarea ei”, scrie Reuters.

Proiectul unui Consiliu European de Securitate

De asemenea, Maas a făcut un apel pentru crearea unui Consiliu European de Securitate din care și Marea Britanie să facă parte, în ciuda Brexitului. Germanul a mai informat că la acest proiect lucrează cu omologul său francez Jean-Yves le Drian, și că intenționează să prezinte un cadru detaliat al acestui plan în timpul președinției Germaniei la Uniunea Europeană, în a doua jumătate a anului 2020.

Franța a avut mereu un rol de contestator al NATO, retrăgându-se în intervalul 1966-2009 din structura de comandă integrată și solicitând ca Alianța să-și retragă sediul de pe teritoriul său (abia atunci acesta a fost mutat la Bruxelles).

Vineri, cancelarul Angela Merkel a afirmat că Macron reacționează exagerat, folosind „cuvinte drastice”, și că ea „nu vede astfel cooperarea statelor din NATO”, la o conferință din Berlin unde participa și secretarul general Jens Stoltenberg.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă