Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul german îl atenționează pe Macron privind subminarea NATO

Guvernul german îl atenționează pe Macron privind subminarea NATO

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a atenționat duminică împotriva subminării Alianței Nord-Atlantice, în „cel mai puternic răspuns al Berlinului” la adresa remarcilor critice față de NATO ale președintelui francez Emanuel Macron.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Acesta a afirmat că NATO este „în moarte cerebrală”.

Macron s-a plâns joi, către The Economist, că Alianța se află în această stare din cauza lipsei de coordonare, precum și a impredictibilității existente în perioada leadershipului lui Donald Trump. Șeful de stat de la Paris s-a mai arătat îngrijorat de garanțiile de securitate din articolul 5 al Tratatului de la Washington privind Alianța, susținând că nu știe dacă un atac asupra unui stat aliat va fi considerat ca un atac împotriva tuturor statelor Alianței, 

„Ar fi o greșeală să subminăm NATO. Fără Statele Unite, nici Germania și nici Europa nu ar fi capabile să se protejese efectiv”, a scris șeful diplomației de la Berlin pentru publicația Der Spiegel. Pe de altă parte, Maas a susținut apelul lui Macron de a întări capabilitățile europene de apărare. „De aceea, împreună cu Franța, ne străduim din greu să construim o Europă în care să lucrăm mai îndeaproape împreună în politica de securitate”. Însă neamțul s-a afirmat împotriva separării Uniunii Europene de NATO. ”Într-adevăr, vrem o Europă puternică și suverană, dar avem nevoie de o astfel de Europă ca parte a unei NATO puternice, iar nu ca substitutoarea ei”, scrie Reuters.

Proiectul unui Consiliu European de Securitate

De asemenea, Maas a făcut un apel pentru crearea unui Consiliu European de Securitate din care și Marea Britanie să facă parte, în ciuda Brexitului. Germanul a mai informat că la acest proiect lucrează cu omologul său francez Jean-Yves le Drian, și că intenționează să prezinte un cadru detaliat al acestui plan în timpul președinției Germaniei la Uniunea Europeană, în a doua jumătate a anului 2020.

Franța a avut mereu un rol de contestator al NATO, retrăgându-se în intervalul 1966-2009 din structura de comandă integrată și solicitând ca Alianța să-și retragă sediul de pe teritoriul său (abia atunci acesta a fost mutat la Bruxelles).

Vineri, cancelarul Angela Merkel a afirmat că Macron reacționează exagerat, folosind „cuvinte drastice”, și că ea „nu vede astfel cooperarea statelor din NATO”, la o conferință din Berlin unde participa și secretarul general Jens Stoltenberg.

 

 

Comentarii

loading...