23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalGuvernul socialist al Spaniei nu exclude organizarea de alegeri anticipate

Guvernul socialist al Spaniei nu exclude organizarea de alegeri anticipate

Întrebat cu privire la această eventualitate în timpul unei conferinţe de presă, Jose Luis Abalos, foarte apropiat de Pedro Sanchez şi membru important al Partidului Socialist, a răspuns: “Desigur, nu se poate exclude nimic”. Însă “nu trebuie să ne aventurăm. Mai este încă mult timp până în mai”, a nuanţat el.

Sosit la putere în iunie, în urma unei moţiuni de cenzură împotriva precedentului guvern conservator, executivul socialist al Spaniei îşi reitera până acum intenţia de a merge până la capătul legislaturii, în 2020.

Opoziţia de dreapta nu încetează să-i ceară lui Pedro Sanchez să convoace imediat alegeri, având în vedere fragilitatea socialiştilor, care nu au în parlament decât 84 de deputaţi din totalul de 350.

Guvernul se confruntă în special cu refuzul secesioniştilor catalani, al căror sprijin în camera deputaţilor este indispensabil lui Pedro Sanchez pentru a dispune de majoritate, de a-i susţine bugetul, ceea ce l-ar obliga să reînnoiască bugetul conservatorilor şi să guverneze prin decrete.

“Există vreun sens ca un guvern care are 84 de deputaţi să guverneze prin decrete? (…). Ceea ce ar avea într-adevăr sens este să se facă alegeri”, a spus vineri Pablo Iglesias, liderul partidului stângii radicale Podemos şi principal aliat al socialiştilor.

Doar Pedro Sanchez poate decide să dizolve parlamentul şi să convoace noi alegeri.

“E un fel de buton roşu. Nu putem să ne jucăm cu ‘apăs pe el sau nu?’ În consecinţă, el o va face când va considera că trebuie să o facă”, a afirmat Jose Luis Abalos.

În virtutea legislaţiei electorale spaniole, el ar trebui să anunţe acest lucru până cel târziu la 1 aprilie pentru ca alegerile anticipate să poată avea loc în 26 mai, în acelaşi timp cu alegerile municipale şi europene.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă