20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalHarley-Davidson îl sfidează pe Donald Trump

Harley-Davidson îl sfidează pe Donald Trump

Președintele american s-a declarat „surprins” de decizia grupului Harley-Davidson de a muta o parte a producției sale de motociclete în afara Statelor Unite și pe parcursul zilei de la „surpriză” a trecut la criticarea companiei pentru acest proiect și apoi la amenințarea cu mari taxe punitive.

Într-o serie de tweet-uri, marți, președintele a acuzat societatea cu sediul în Wisconsin că se predă în războiul său comercial cu Europa și a declarat că emblematicul constructor al motocicletelor  Harley-Davidson își va pierde „aura” dacă le va produce în străinătate.

Trump a resuscitat și o amenințare pe care a lansat-o la adresa companiilor când era candidat la președinție, avertizând Harley că va plăti un preț financiar pentru că transferă producția în străinătate. „Harley trebuie să știe că nu va putea vinde în SUA fără să plătească o taxă mare.” Sugestia pare menționată inutil pentru că grupul va utiliza instalațiile de -producție în străinătate pentru a vinde motociclete în Europa, și nu în Statele Unite.

Atacul politic al președintelui la adresa companiei constructoare de motociclete riscă să nemulțumească și mai mult republicanii, din ce în ce mai îngrijorați de consecințele războiului comercial al lui Donald Trump. Șeful republicanilor din Camera Reprezentanților, Paul Ryan,  a declarat că delocalizarea companiei este un semn că tarifele unilaterale nu funcționează, iar senatorul Ben Sasse, un republican din Nebraska, un critic frecvent al lui Donald Trump,  a apărat patriotismul companiei Harley-Davidson și a condamnat politica comercială a președintelui.

Riposta Bruxelles-ului

Atacul șefului de la Casa Albă a survenit la o zi după ce Harley-Davidson a anunțat că va deplasa o parte a producției în străinătate ca răspuns la retorsiunile severe impuse de Uniunea Europeană pentru unele produse americane, printre care motocicletele Harley, după măsurile comerciale ale lui Donald Trump.  Europa, unde Harley-Davidson vinde anual  peste 40.000 de motociclete, este a doua cea mai importantă piață după SUA pentru constructorul american și, dacă va continua să fabrice aceste vehicule în America, va vinde fiecare exemplar pe piața europeană mai scump cu 1.900 euro. Grupul nu a specificat în ce uzine va transfera producția pentru piața europeană, nici dacă mișcarea va antrena reduceri de locuri de muncă pe solul american. Harley-Davidson are uzine în Brazilia, în India, în Australia și una în curs de construcție în Thailanda. Reprezentanții celebrei mărci, născută acum 115 ani, și-au exprimat regretul că taxele vamale europene au trecut de la 6% la 31% pentru produsele lor care intră pe piața europeană, ceea ce va scumpi prețul fiecărui vehicul. Afectate de aceste taxe sunt și schimburile de oțel, de aluminiu și de automobile. Din 22 iunie, Bruxelles-ul a impus drepturi vamale de 25% pentru o serie de produse americane, măsură de retorsiune după taxele anunțate de Washi-ngton de 25% asupra oțelului și de 10% pentru aluminiul european. 

Enervat de o declarație a premierului canadian sau dintr- un calcul mediatic, Trump a ratat ocazia la recentul summit G7 din Canada de a diminua tensiunile între SUA și principalii săi aliați și a ales confruntarea comercială, considerând că fiind în poziție de forță își va sili partenerii să cedeze. Și după taxele asupra oțelului și aluminiului a anunțat noi taxe de 25% pentru automobilele importate. Cu riscul de a slăbi campionii americani ai automobilului și de a distruge locuri de muncă, măsurile de retorsiune urmând să scumpească prețul mașinilor americane pe piețele externe.  Analiștii americani atrag atenția că taxele pentru automobilele importate pot avea efecte negative pentru securitatea economică a milioane de familii americane care lucrează în producția de mașini, având în vedere că intervin în momentul în care China, prima piață mondială, face drumul invers, scăzând taxa pentru vehiculele străine de la 25% la 15%.  

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă