5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalHawaii: Lava vulcanului Kilauea a ajuns în ocean, un nou pericol letal...

Hawaii: Lava vulcanului Kilauea a ajuns în ocean, un nou pericol letal pentru locuitori

Agenţia pentru Apărare Civilă din Hawaii a avertizat populaţia să se protejeze de emanaţiile toxice rezultate după ce două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137 situată pe coasta sudică a Insulei Mari.

Emanaţiile de acid clorhidric, aburi şi particule fine de sticlă s-au extins pe o suprafaţă de până la 24 de kilomeetri spre vest de locul în care lava a pătruns în apă.

În anul 2000, astfel de emanaţii au provocat decesul a două persoane într-o zonă aflată în imediata apropiere a locului de întâlnire a lavei cu apa. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea pot irita ochii şi plămânii cauzând probleme respiratorii, informează Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Ploaia acidă rezultată, cu un pH situat între 1,5 şi 3,5, are ”proprietăţile corozive ale acidului de baterie diluat”, a precizat USGS.

Indicele calităţii aerului din regiunea Kona, situată la circa 64 de kilometri nord-vest de zona de erupţie, se află la nivel ”portocaliu”, ceea ce înseamnă că persoanele sensibile, precum cele în vârstă sau care au afecţiuni pulmonare, ar putea fi afectate.

O persoană a fost grav rănită, sâmbătă, în urma celor mai recente erupţii explozive ale vulcanului Kilauea. ”Proprietarul unei locuinţe din Noni Farms Road care stătea pe un balcon aflat la etajul al treilea a fost împroşcat cu lavă” în zona unui picior, a declarat Janet Snyder, purtătoare de cuvânt a Biroului Primarului din comitatul Hawaii. Ea a explicat că proiectilele de lavă pot avea ”greutatea unui frigider şi chiar şi fragmentele mai mici pot ucide”.

Sâmbătă, jeturile de lavă de un portocaliu intens au atins o înălţime de cel puţin şase metri.

Carolyn Pearcheta, geolog operaţional la Autoritatea Vulcanologică din Hawaii, a declarat reporterilor că în viitorul apropiat ar putea fi observate alte şuvoaie de magmă, mai fierbinte şi mai vâscoasă, care ar putea arunca lavă până la 180 de metri înălţime, aşa cum s-a întâmplat în cazul unei erupţii din 1955.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă la producerea unei serii de erupţii ale vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume, care ar putea răspândi cenuşă şi fum deasupra întregii Insule Mari, cea mai sudică insulă din Arhipelagul Hawaii. Acest lucru ar putea reprezenta un pericol şi pentru aeronavele care survolează zona, la circa 9.144 de metri înălţime.

Garda Naţională din Hawaii a dispus evacuarea obligatorie în cazul în care lava ameninţă să blocheze mai multe căi de acces.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă