30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalHawaii: Locuitorii înfruntă riscul de a locui la poalele vulcanilor, atraşi de...

Hawaii: Locuitorii înfruntă riscul de a locui la poalele vulcanilor, atraşi de chiriile mici

Un exemplu îl reprezintă Jeremy Wilson, care ştia prea bine că închirierea unei locuinţe în Hawaii, într-o zonă expusă cutremurelor, erupţiilor vulcanice şi şuvoaielor de lavă, era riscantă, însă nu-şi putea permite altceva pentru familia sa compusă din şase persoane. Acum, când magma se revarsă din fisurile apărute în zona casei sale cu trei dormitoare, el se teme că aceasta s-ar putea alătura celor 26 de alte proprietăţi care au fost distruse după erupţia de joi a vulcanului Kilauea aflat la mică distanţă, notează luni Reuters.

”Sunt chiriaş, însă tot ce avem se află în casa aceea”, a declarat Wilson, un asistent social în vârstă de 36 de ani care s-a mutat în subdiviziunea Leilani Estates în urmă cu patru ani şi se numără printre cei 1.700 de locuitori evacuaţi în urma erupţiei vulcanului Kilauea.

Zona împădurită, semi-rurală, cu drumuri neamenajate şi multe locuinţe ”în afara reţelei”, reprezintă o pistă de aterizare pentru numeroşi nou-veniţi în Insula Mare din Hawaii care nu îşi permit să achite preţul proprietăţilor din altă parte.

”Dacă vrei să locuieşti în Hawaii este singura opţiune pe care o ai”, a explicat Wilson, care este găzduit în casa unor prieteni, alături de soţia şi de cei doi copii, de soacră şi de un unchi, după ce au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţa.

Preţurile mici din Leilani Estates sunt urmarea încadrării regiunii în “Zona 1″ (din 9) de risc de expunere la şuvoaiele de lavă, conform Serviciului american de geologie şi seismologie (USGS) din cauza ”fisurilor care s-au activat în mod repetate de-a lungul timpului”.

Potrivit geologilor, activitatea vulcanică din ultima perioadă începe să semene cu un eveniment care a avut loc în 1955 când erupţiile din zonă au continuat timp de 88 de zile, iar aproximativ 4.000 de acri de teren au fost acoperiţi cu lavă, deşi la acea vreme zona era locuită de mult mai puţini oameni. Mai recent, în 2014, lava a ameninţat locuitorii din districtul Puna aflat în apropiere şi localitatea Pahoa.

Pentru Jessica Gauthier, agent imobiliar în vârstă de 47 de ani din Leilani Estates, erupţia vulcanului Kilauea aflat la circa 19 kilometri distanţă, a fost un semn pentru trezirea la realitate a rezidenţilor.

”Oamenii se mută aici crezând că este paradisul, însă descoperă că e cu totul altceva”, a spus Gauthier.

Erupţiile de lavă şi şi dioxidul de sulf toxic au continuat în subdiviziune, iar replicile în urma cutremurului cu magnitudinea de 6,9 care a avut loc vineri se pot produce în orice moment, a informat Observatorul Vulcanologic din Hawaii.

Un şuvoi de lavă a avansat la aproximativ o milă distanţă de una dintre cele zece fisuri apărute în sol. Pe măsură ce lava îşi croieşte un traseu, unele fisuri se închid punând astfel presiune pe altele şi împingând magma până la 305 metri în aer, precizează Reuters. Sâmbătă, astfel de erupţii au ajuns până la 70 de metri în atmosferă.

Unii dintre locuitori consideră aceste erupţii inevitabile şi susţin că dacă Pele, zeiţa hawaiiană a vulcanilor, lavei, focului şi căldurii, îşi doreşte pământul înapoi, ea şi-l va revendica.

Wilson, care a crescut în Springfield, Missouri, este mai puţin filozofic. El a încercat să-şi salveze bunurile înainte ca acestea să fie făcute scrum. ”Eu sunt din zona ”Tornado Alley” (Aleea Tornadelor). Deci nu sunt străin de dezastre, însă asta este cu totul altceva”, a spus Wilson. ”Aceasta este o nebunie”, a completat el.

Mai multe case situate pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii au suferit pagube, sâmbătă, după înteţirea activităţii vulcanului Kilauea. Lava a ajuns în zonele rezidenţiale, iar aproape 2.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

După ce colţul sud-estic al insulei a fost zguduit vineri de un seism cu magnitudinea de 6,9, cel mai puternic din 1975, specialiştii estimează că alte erupţii şi cutremure s-ar putea produce în lunile următoare.

Reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii au declarat că ”activitatea vulcanică este în creştere şi se estimează că aceasta va continua”.

Departamentul de pompieri din Hawaii a raportat ”condiţii extrem de periculoase privind calitatea aerului din cauza nivelurilor ridicate de dioxid de sulf din zona de evacuare”.

Kilauea, care se numără printre cei mai activi vulcani din lume şi este unul dintre cei cinci de pe insulă, a erupt constant în ultimii 35 de ani.

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă