9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalUPDATE VIDEO Un cutremur care ar fi ras Bucureștiul de pe fața...

UPDATE VIDEO Un cutremur care ar fi ras Bucureștiul de pe fața pământului s-a produs în Hawaii

Guvernatorul insulei de la Pacific David Ige a declarat starea de urgenţă, în vederea mobilizării tuturor serviciilor şi a unor fonduri de urgenţă aparţinând statului, alocate în situaţii de catastrofe naturale.

UPDATE Cutremur de 6,9

Un seism cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit vineri zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt joi provocând evacuarea a 1.700 de oameni. Cutremurul s-a produs la 5 km adâncime, la ora locală 12,32, iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates, localitatea evacuată joi ca urmare a erupţiei. Seismul a fost precedat de numeroase alte mişcări telurice, între care una de 5,4 grade, înregistrată cu o oră înainte.

Potrivit serviciului american de geologie şi seismologie (USGS), cutremurul de 6,9 grade s-a produs “aproape exact în acelaşi loc cu seismul mortal din 1975, cu magnitudinea de 7,1”. care s-a soldat cu doi morţi şi 28 de răniţi pe insula Hawaii, cea mai mare din arhipelagul american situat în Pacific.

Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenţă pentru a putea debloca mijloace suplimentare.

Presa locală prezenta imagini cu străzi blocate de poliţie, lavă roşiatică înaintând, lavă arzând într-o pădure deasă din jurul Vulcanului Kilauea şi o barieră de magmă.

”Vapori şi lavă au ieşit printr-o fisură în zona Mohala Street”, a anunţat Protecţia Civilă locală pe Facebook, iar un reprezentant local a precizat că aproximativ 10.000 de persoane locuiesc în zona vizată de avacuări.

Aproximativ 770 de clădiri şi 1.700 de persoane sunt vizate de evacuări obligatorii, a declarat pentru AFP Cindy McMillan, o purtătoare de cuvânt a guvernatorului David Ige.

Agenţia americană de geofizică USGS avertiza, pe un site dedicat vulcanilor (volcanoes.usgs.gov), că ”noi scurgeri de lavă ar putea avea loc fără să fie posibil să se prezică” unde se vor produce.

Două centre de primire au fost deschise pentru a găzdui persoanele evacuate. Guvernatorul a îndemnat armata de rezervă – National Guard – să ajute în operaţiuni de salvare, a anunţat el pe Twitter.

”Pregăteşte-te acum, pentru ca familia să-ţi fie în siguranţă”, i-a îndemnat guvernatorul pe locuitorii obligaţi să părăsească zona.

Reprezentanţi ai Observatorului Vulcanologic din Hawaii, în subordinea USGS, supraveghează şi evaluează cu mijloace terestre şi aeriene importanţa erupţiei, care a avut loc joi la ora locală 16H45 (vineri, 5.45, ora României).

Un cutremur de magnitudinea 5, joi, la ora locală 10.30 (23.30, ora României), urmat de numeroase replici, la sud de gura de erupţie Puu Oo a declanşat o cădere de pietre şi o potenţială ruptură în craterul vulcanului, potrivit USGS.

A fost cel mai important din aproximativ 100 de cutremure minore, cu magnitudinea de 2, care îi sperie de luni pe locuitori.

”Te aduce la capătul răbdării. Era ca şi cum se zguduia toată casa. ca şi cum cineva de 160 de kilograme venea în salonul meu şi nu se oprea din sărit”, a declarat pentru postul local KHON o locuitoare, Carol Shepard.

Autorităţile au difuzat o fotografie în care apare o coloană imensă de cenuşă roşiatică ţâşnind din vulcan şi disipându-se în timp ce se deplasa către sud-vestul conului vulcanic Puu Oo.

Ele au avertizat că erupţia ar putea să conţină ”concentrări potenţial letale de dioxid de sulf”.

Noi fisuri în sol au fost semnalate joi seara (ora locală).

”Zonele din josul versantului (vulcanului) în erupţie riscă să fie inundate de lavă”, mai ales zona Leilani Estates.

Cu ajutorul unei drone, Jeremiah Osuna, un locuitor, a filmat scurgerea unei lave roşii care seamănă, în opinia sa, ”unei perdele de foc”.

”A huruit ca şi cum ai fi pus pietre într-o maşină de spălat şi ai fi dat-o la viteza maximă. Puteam simţi miros de sulf şi de arbori arzând”, a declarat Osuna, citat de postul KHON2.

”Am fost un pic zdruncinat şi mi-am dat seama cât (…) de periculos este să trăieşti” în apropierea unui vulcan, a adăugat el.

Oameni de ştiinţă observau de luni această ”intruziune de magmă” în zonă, anticipând o posibilă erupţie, a declarat Janet Babb, geolog la Observatorul Vulcanologic din Hawaii. Alte erupţii ar putea să aibă loc, în opinia sa.

”Hawaiienii trăiesc acolo dintotdeauna. Ştim ce se întâmplă. Toată lumea trebuie să fie pregătită”, consideră o locuitoare, Janice Wei, care după ce a locuit şi în California, este obişnuită cu zone seismice.

Insula Hawaii, numită adesea Insula Mare, este cea mai mare dintre cele opt insule principale care formează statul american de la Oceanul Pacific, un arhipelag care numără în total 137 de insule.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă