10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalHonduras şi Guatemala vor să oprească fluxul de migranţi spre SUA

Honduras şi Guatemala vor să oprească fluxul de migranţi spre SUA

Preşedintele Guatemalei s-a deplasat în Honduras pentru ca cele două state să elaboreze un plan de acţiune pentru a evita ca cetăţenii lor să continue să emigreze spre SUA, în contextul în care această migraţie a provocat furia liderului de la Casa Albă, Donald Trump.

Cei doi preşedinţi din America Centrală au căzut de acord “asupra necesităţii de a investi în ţărilor noastre pentru a crea oportunităţi de locuri de muncă”, a spus Morales într-o conferinţă de presă.

“Este o invitaţie fermă pentru investitorii, atât naţionali cât şi internaţionali, care vor să investească în ţările noastre”, în special în şcoli şi spitale, a precizat preşedintele Guatemalei.

“Din 2014, am promovat multe programe pentru a rezolva cauzele structurale ale migraţiei, dar ştim că nu este suficient şi că trebuie să continuăm”, a spus şi Hernandez.

Ulterior, luni seară, preşedintele Guatemalei s-a deplasat şi în El Salvador pentru a discuta cu vicepreşedintele acestei ţări, Oscar Ortiz, despre miile de migranţi care traversează în prezent Mexicul cu direcţia SUA, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al vicepreşedinţiei.

Prima caravană a pornit spre Guatemala la 13 octombrie de la San Pedro Sula, în nordul Hondurasului, apoi migranţii, fugind de violenţe şi sărăcie, au traversat ilegal frontiera între Guatemala şi Mexic.

Aproximativ 4.000 de migranţi au făcut escală luni seară în Ciudad de Mexico, iar alte două caravane sunt în drum spre SUA de la Oaxaca şi Chiapas, în sudul Mexicului. Fiecare numără între 1.500 şi 2.000 de persoane, conform Comisiei Naţionale a Drepturilor Omului.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă