12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalHotărâri în lanț luate de președintele Donald Trump

Hotărâri în lanț luate de președintele Donald Trump

 Anunțul a provocat incertitudine la cel mai înalt nivel al sistemului de securitate națională într-un moment marcat de escaladarea tensiunilor cu Iran, care a determinat Pentagonul să pregătească o eventuală confruntare militară. Administrația Trump a ordonat desfășurarea a 1.000 de soldați americani suplimentari în regiune, luni, după atacarea a două petroliere în Golful Oman, incident atribuit Iranului.

Președintele Trump a precizat pe Twitter că în următoarele zile autoritățile vor începe expulzarea milioanelor de străini care au intrat ilegal în Statele Unite. „Ei vor fi retrimiși la fel de rapid cum au venit“ și a subliniat că Guatemala este „gata să semneze un acord“ potrivit căruia migranții intrați pe terito-
riul său vor avea obligația de a cere statut de refugiat acolo și nu în SUA. Statele Unite se confruntă cu un aflux de migranți proveniți din Guatemala și din alte țări sărace din America Centrală care fug de violența bandelor. Donald Trump a vorbit despre o „invazie“ și a făcut din lupta contra imigrației ilegale una din prioritățile administrației sale. Luni, SUA au confirmat că anunțarea debutului procesului expulzării celor fără documente legale a intervenit în ajunul declanșării campaniei sale pentru prezidențiale. Evenimentul a avut loc în Florida, în prezența a circa 20.000 de persoane reunite în Amway Center din Orlando, incinta echipei NBA Orlando Magics. Ca în 2016, Donald Trump intenționează să facă din imigrație o temă centrală din campania sa electorală.

 Bumerangul trecutului

Shanahan, 56 de ani, este secretar interimar al Apărării din ianuarie, cea mai lungă perioadă în care Pentagonul a fost condus de un șef provizoriu. Decizia sa de a renunța a intervenit la o oră după ce USA Today a publicat un articol în care arăta că FBI îl anchetează în legătură cu o dispută violentă în 2010 între Shanahan și soția sa de la acea vreme. Doi responsabili la curent cu afacerea au declarat că Trump era decis să susțină candidatura acestuia, dar, în cadrul unei reuniuni în Biroul Oval, Shanahan l-a anunțat pe președinte că se retrage „pentru a nu deranja Ministerul Apărării“. Nici Casa Albă, nici Pentagonul nu au precizat când Shanahan intenționează să părăsească funcția, deși acesta a declarat într-un comunicat că „va coordona o tranziție adecvată. Shanahan a descris perioada sa în fruntea Pentagonului ca „o profundă onoare și un privilegiu de a-și servi țara alături de bărbați și femei din Ministerul Apărării“ și a subliniat că departamentul a realizat „progrese semnificative în reconstrucția și modernizarea armatei cu scopul de a concura China și Rusia“. Shanahan a ținut să precizeze: „faptul de a continua în procesul de confirmare ar forța cei trei copii ai mei să retrăiască un capitol traumatizant din viața familiei și ar redeschide răni pe care ne-am străduit ani întregi să le închidem. Securitatea și fericirea lor sunt cea mai înaltă prioritate a mea“. Shanahan și fosta sa soție au recunoscut în fața tribunalelor că într-o noapte din 2010 au avut o confruntare în casa lor dintr-un cartier elegant din Seattle, care a continuat în grădină și a degenerat în înfruntare.

Trump a declarat în aprilie că intenționează să facă din Shanahan șeful permanent al Apărării, plasându-l astfel
la comanda a 2 milioane de soldați și 700.000 de civili din armată, în momentul în care armata se străduia să facă față problemelor de violențe contra femeilor. Luna trecută, Casa Albă a anunțat că președintele îl va numi pe Shanahan secretar permanent, dar documentele nu au fost trimise oficial Senatului. Shanahan a avut o carieră de inginer și cadru superior în compania Boeing, important subtratant în domeniul apărării, iar alegerea sa de către Trump pentru a conduce Pentagonul l-a propulsat în unul din posturile cele mai înalte din guvern în domeniul securității naționale, deși viața sa personală nu a fost analizată. Din iunie, FBI a interogat fosta soție a lui Shanahan pe tema incidentului din 2010 în cadrul examinării antecedentelor candidatului la șefia ministerului Apărării.

Faptul că Pentagonul este fără conducere permanentă din ianuarie complică eforturile Administrației pentru întărirea susținerii liderilor străini și americani în timp ce discută cu Iranul și în contextul altor probleme de securitate. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă