16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalHuawei și 5G, capcanele ­spionajului chinez?

Huawei și 5G, capcanele ­spionajului chinez?

China are investiții uriașe în diverse state africane care au intrat în megaproiectul Beijingului cunoscut drept „Noile rute ale mătăsii“. ­Astfel, interceptarea informațiilor confidențiale ale diverșilor șefi de stat africani, dar și cunoașterea dosarelor „fierbinți“ sunt vitale pentru autoritățile chineze.

Noul sediu al Uniunii Africane (UA) din Addis Abeba, „donație a Chinei pentru prietenii din Africa“, a fost construit de firme din Beijing și din Hong Kong și a fost integral echipat de chinezi. Sistemele informatice au fost livrate la cheie, iar inginerii chinezi au lăsat intenționat două „portițe“ care facilitau accesul discret la toate operațiunile organizației. Surse din interiorul instituției au precizat că toate dosarele sensibile au putut fi spionate de China.

Influența chineză în Africa și bunele relații dintre Beijing și majoritatea statelor africane nu au împiedicat guvernul chinez să le ofere un „cadou otrăvit“, acest nou sediu al UA fiind înțesat de către serviciile secrete chineze cu microfoane și servere aflate sub controlul lor, o falie de securitate care a durat ani de zile. Abia în 2017 informaticienii organizației pan-­africane au constatat o stranie „supraîncărcare“ a serverelor Uniunii Africane între miezul nopții și ora 2 dimineața. Birourile erau goale, dar transferul de date era maxim. O anomalie care, în urma investigațiilor, s-a dovedit a fi fost datorată transferurilor masive de informații interne ale Uniunii Africane spre serverele aflate în apropiere de Shanghai (China). Descoperirea a permis identificarea „porților“ instalate voluntar de inginerii chinezi, care ofereau acces discret și privilegiat la totalitatea schimburilor de informații și activităților interne ale organizației.

 

„Cadou otrăvit“

Uriașa scurgere de informații a durat cinci ani, dar Uniunea Africană a optat pentru discreție în această afacere, limitându-se a le mulțumi inginerilor chinezi detașați la sediul din Addis Abeba și declinând oferta Beijingului de reconfigurare a serverelor compromise. Telecomunicațiile transmise din sediu au fost de atunci codificate și nu mai trec prin operatorul public etiopian. Cei mai înalți responsabili ai UA dispun de linii telefonice străine și de aplicații securizate. După ce, la unul dintre summit-uri, echipe algeriene și etiopiene au descoperit microfoane plasate sub birouri și în pereți, a fost reorganizată arhitectura informatică, independentă de chi­nezi, dar unii diplomați și șefi de stat pot continua să utilizeze aparatele de bruiaj. Iar controalele au devenit mai stricte la intrarea în această clădire unde șefi de stat sau miniștri se întâlnesc de două ori pe an pentru a discuta dosarele fierbinți ale continentului. Addis Abeba (ales în 1963 pentru a fi sediul Uniunii Africane) este al treilea oraș din lume ca număr de diplomați, după New York și Geneva, devenind un hub diplomatic în plan internațional.

Proiectul UA de a realiza un spațiu fără frontiere, după sistemul Schengen din Europa, va face din Addis Abeba  capitala Africii.  Scopul unui „Schengen african“ este de a permite tuturor să se deplaseze liber pe continent, fără bariere administrative. În prezent, pentru cetățenii oricărui stat african deplasarea poate deveni complicată, viza fiind obligatorie. Formalitatea împiedică numeroși comercianți să călătorească dintr-o țară în alta pentru afaceri. În 2018, Uniunea Africană a fixat ca obiectiv facilitarea formalităților de deplasare inter-africană. Controalele vor fi menținute, dar vizele vor fi suprimate. Pe un continent minat de grupuri teroriste care profită de porozitatea unor frontiere este necesară prezența forțelor de securitate la punctele de control. Decizia de a instaura o totală libertate de circulație a africanilor pe continent și de abolire a obligativității vizei a fost aprobată la a 32-a sesiune ordinară a Conferinței Uniunii Africane din februarie 2019, de la Addis Abeba.

 

Huawei persistă, SUA ­insistă, Europa rezistă

Povestea sediului Uniunii Africane din capitala Etiopiei este un exemplu de ceea ce poate face spionajul chinez. De câteva luni, Huawei, gigantul chinez al telecomunicațiilor, este obiectul ­acuzațiilor de spionaj din partea SUA.

Luna trecută, la Mobile World Congress de la Barcelona, grupul chinez s-a confruntat din nou cu acuzațiile Statelor Unite privind securitatea produselor sale telecom. Standul Huawei a suscitat o atenție enormă, iar compania a profitat de intrarea pe solul catalan pentru a dezvălui mult așteptatul său telefon pliabil, Mate X, dar a oferit explicații și în ce privește dosarul 5G, un dosar „fierbinte“. Din noiembrie anul trecut, Huawei, primul producător mondial de echipamente de telecomunicații, se află în centrul unei politici internaționale asupra securității oferite de materialele sale. Grupul este suspectat de SUA că integrează „portițe“ pentru spionarea comunicațiilor în profitul Beijingului. O acuzație respinsă, din nou, la Barcelona.

În pofida campaniei anti-Huawei dusă de americani pe lângă guvernele și operatorii din Europa, aceștia rămân prudenți, refuzând, pentru moment, să închidă definitiv ușa sistemului 5G dezvoltat de compania chineză. Dar bătălia este departe de a fi câștigată. Dovadă a febrilității producătorului chinez, pentru care Europa este una dintre principalele sale piețe, Huawei și-a deplasat în masă statul major la Barcelona, înmulțind discursurile în perioada acestei manifestări.

Cu riscul de a irita Was­hing­tonul, Comisia Europeană a decis pe 26 martie să nu excludă compania Huawei de pe piața 5G din Europa și a lansat un plan de acțiune pentru securizarea viitoarelor rețele de telefonie mobilă. Guvernul Trump a multiplicat presiunile în ultimele luni, punând în gardă Germania, Italia și Franța în privința utilizării tehnologiei wireless a producătorului Huawei în 5G.

Statele Unite, care invocă riscuri de spionaj și de amenințări asupra sectoarelor strategice, au interzis Huawei și cer administrațiilor să renunțe la produsele și serviciile producătorului chinez. Și ar dori ca europenii să facă același lucru. Însă Londra a invocat deja „un risc controlabil“, iar Berlinul a subliniat că nu poate exclude o companie din cauza naționalității ei.

Experții estimează că americanii sunt îngrijorați de creșterea în putere a tehnologiei chineze, dar referitor la 5G afacerea este mai complexă, în special în plan geopolitic. Sistemul 5G este strategic pentru că va fi implementat peste tot – mașini autonome, rețele de circulație, industrii conectate… Și ne putem imagina consecințele activităților de piratare. Iar chinezii nu stăpânesc doar echipamentele, ci și ecosistemele, cu concurenți foarte puternici în fața Amazon, Google, Facebook sau Apple.  

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă