21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIdeologul Khmerilor Roşii, adjunct al lui Pol Pot, a murit la vârsta...

Ideologul Khmerilor Roşii, adjunct al lui Pol Pot, a murit la vârsta de 93 de ani

Fostul nr. 2 al regimului khmerilor roşii din Cambodgia, Nuon Chea, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 93 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului special cambodgian în faţa căruia este acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii, transmit AFP şi Kyodo.

“Suntem în măsură să confirmăm că acuzatul Nuon Chea a decedat în seara de 4 august 2019”, a declarat purtătorul de cuvânt al tribunalului, Neth Pheaktra, fără a preciza cauzele decesului.

Decesul, survenit la Spitalul Prieteniei Khmero-sovietice din capitala Phnom Penh, a fost confirmat şi de fiica sa. Nuon Chea, ideologul şef al regimului soldat cu circa 2 milioane de morţi între 1975 şi 1979, suferea de mai multe afecţiuni.

Născut la 7 iulie 1926 în provincia estică Battambang, el a studiat dreptul la prestigioasa universitate Thammasat din Bangkok, Thailanda, între 1941 şi 1948. A aderat la mişcarea de tineret a Partidului comunist thailandez, apoi s-a întors în ţara sa pentru a se alătura rezistenţei împotriva puterii coloniale franceze. A organizat viitorul Partid Comunist din Cambodgia, alături de Pol Pot, fostul nr. 1 al regimului, decedat în 1998 fără a fi judecat. Tribunalul special a fost creat în urma unui acord încheiat în 2003 între Phnom Penh şi ONU.

Arestat abia în 2007, fostul secretar adjunct al Partidului Comunist din Kampuchea şi preşedinte al Adunării populare a Kampuchiei democrate – cum era denumită la acea vreme Cambodgia – a fost acuzat în 2010, alături de Khieu Samphan, fost şef de stat al khmerilor roşii, de crime comise în timpul regimului maoist.

La 7 august 2014, amândoi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de un tribunal extraordinar, fiind găsiţi vinovaţi de crime împotriva umanităţii, decizie menţinută în apel, în 2016.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă