19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalImagini din satelit cu bărci de lux sugerează că liderul Coreei de...

Imagini din satelit cu bărci de lux sugerează că liderul Coreei de Nord se află la o vilă favorită

Imaginile prin satelit care prezintă mișcări recente de bărci de lux folosite adesea de liderul nord-coreean Kim Jong Un și anturajul său de lângă Wonsan oferă alte indicații că a fost în stațiunea de coastă, potrivit specialiștilor care monitorizează regimul acestuia.
Speculațiile despre sănătatea și localizarea lui Kim au izbucnit după absența sa fără precedent de la sărbătorile din 15 aprilie, pentru a marca ziua de naștere a regretatului său bunic și a fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung.
Marți, site-ul de monitorizare al Coreei de Nord, NK PRO, a raportat imagini comerciale prin satelit, aratând că bărcile folosite adesea de Kim au făcut mișcări în tipare care sugerau că el sau anturajul său ar putea fi în zona Wonsan.
A urmat un raport al săptămânii trecute, realizat de un proiect de monitorizare din Coreea de Nord, din Statele Unite ale Americii, 38 Nord, care a raportat că imaginile din satelit arătau se pare trenul personal al lui Kim Jong Un parcat la o stație rezervată utilizării sale la vila din Wonsan.
Oficiali din Coreea de Sud și Statele Unite spun că este posibil ca Kim să poată rămâne acolo, posibil pentru a evita expunerea la noul coronavirus și au exprimat scepticism în privința raportărilor mass-media că a avut o boală gravă.
Ei avertizează, însă, că sănătatea și locația lui Kim sunt secrete stricte, iar informațiile fiabile sunt greu de obținut în Coreea de Nord.
Ultima dată când mass-media oficială din Coreea de Nord a raportat unde a fost Kim când a prezidat o ședință din 11 aprilie, dar au existat de atunci rapoarte aproape zilnice despre el care trimite scrisori și mesaje diplomatice.
Complexul de pe litoralul din Wonsan, pe coasta de est a țării, este înconjurat de vile pentru oaspeți și deservit de o plajă privată, un teren de baschet și o gară privată, potrivit unor experți dar și imaginilor din satelit. Anul trecut, o pistă de avion a fost distrusă pentru a se construi o linie de echitație, în timp ce o casă de bărci din apropiere adăpostește iahtul de lux Kim 95 Princess, în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari.
„Este una dintre casele sale preferate”, a spus Michael Madden, un expert în conducerea Coreei de Nord la Stimson Center, din SUA, care a comparat afinitatea lui Kim pentru Wonsan față de stațiunea favorită a președintelui american Donald Trump, Mar-a-Lago, în Florida.
Madden a spus că se crede că Kim are aproximativ 13 locații importante în întreaga țară, deși pare să folosească în mod regulat doar aproximativ jumătate dintre ele.„Toate locațiile sunt pregătite să servească drept sediul liderului, așa că sunt echipate pentru ca el să conducă țara”, a spus Madden.
Wonsan este unul dintre centrele mai mari, care are și o locație utilă ce îi permite lui Kim să călătorească cu ușurință în alte zone de-a lungul coastei sau să se întoarcă rapid la Pyongyang în trenul său privat sau de-a lungul unei autostrăzi speciale desemnate pentru a fi utilizate numai de către familia Kim sau oficiali de top, a spus Madden.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă