8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalImpas după a treia rundă de negocieri UE - Marea Britanie

Impas după a treia rundă de negocieri UE – Marea Britanie

În afară de ”câteva deschideri modeste, niciun progres nu a fost posibil în celelalte subiecte, cele mai dificile”, a declarat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier într-o conferinţă de presă, la Bruxelles,.

El a catalogat această rundă de negocieri drept dezamăgitoare. Omologul său britanic David Frost a denunţat puţine progrese obţinute şi a reclamat ”o schimbare a abordării UE” înaintea viitoarei runde de negocieri, la 1 iunie.

”Nimic foarte nou sub soare”, rezumă o sursă apropiată negocierilor la sfârşitul acestei săptămâni. Poate cu excepţia tonului discuţiilor – de această dată mai ”ferme, uneori un pic virile”.

”Tonul a crescut un pic mai mult în această sesiune”, declară o sursă europeană, care evocă o săptămână frustrantă. ”Am stat pe loc, iar timpul a trecut”, din cauza lipsei unei ”viziuni comune cu privire la ceea ce suntem pe cale să încercăm să facem”, declară această sursă.

Precedentele negocieri, la sfârşitul lui aprilie, s-au încheiat deja prin constatarea unui eşec şi lasă să planeze o puternică incertitudine asupra capacităţii Londrei şi Bruxellesului de a se înţelege, aşa cum au prevpzut, până la sfârşitul anului.

Britanicii, care au ieşit în mod oficial Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, au intrat – până la sfârşitul anului – într-o perioadă de tranziţie, în care continuă să aplice reglementările UE.

Negociatorii urmează, teoretic, să decidă în iunie dacă prelungesc sau nu această perioadă, pentru a-şi acorda mai multe timp de negociere.

Însă Londra respinge în mod categoric această idee, în pofida faptului că pandemia covid-19 a dat peste cap calendarul negocierilor şi modalitatea acestora – exclusiv prin videoconferinţă, spune News.ro.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă