11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalSocial-democrații germani decid dacă se alătură cancelarului Merkel

Social-democrații germani decid dacă se alătură cancelarului Merkel

Cei 600 de delegaţi ai Congresului SPD (Partidul Social-Democrat), reuniţi la Bonn, urmează să accepte sau să respingă rezultatul discuţiilor preliminare cu conservatorii, care s-au încheiat săptămâna trecută cu un proiect de program cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel şi aliaţii bavarezi din Uniunea Creştin-Socială (CSU).

Un vot favorabil duminică ar duce la formarea unui nou guvern în mai.

Un vot negativ nu este de așteptat după atâtea negocieri, căci ar plasa Germania într-o situaţie fără precedent.

Angela Merkel ar trebui să opteze între a forma un guvern minoritar şi alegeri parlamentare anticipate, niciuna din variante neavantajând-o.

 

Diviziuni în partid

 

„Mingea” e în terenul SPD. După ce a obţinut la legislative doar 20,5% şi în scădere în sondaje de atunci, partidul este profund divizat în faţa perspectivei de a reînnoi Marea Coaliţie CDU/CSU-SPD sau aşa-zisa „GroKo”, „grosse Koalition”, cu Angela Merkel. Martin Schulz şi majoritatea celorlalţi lideri vor să evite o criză guvernamentală prelungită şi, prin ricoşeu, o paralizie pentru UE, într-un moment în care urmează să fie negociate reformele-cheie în materie economică, bugetară şi în domeniul imigraţiei.

Pentru cei angrenați în negocieri, este important să evite alegerile anticipate, temându-se că vor fi sancționați pentru că nu au reuşit să formeze un guvern, lăsând loc pentru partidele extremiste, „pericolul mortal”, atât pentru politicienii germani, cât și pentru Uniunea Europeană.

Însă, o parte din social-democraţi, reuniți sub lozinca „#NoGroKo“ consideră că partidul trebuie să se consolideze în opoziţie şi să vireze spre stânga pentru a supravieţui. Potrivit acestora, Angela Merkel a profitat de experienţa guvernamentală comună, chiar dacă unele dintre cele mai populare reforme, cum ar fi introducerea salariului minim, au fost propuse de SPD.

Liderul aripei de tineret a SPD, Kevin Kühnert, consideră că au fost făcute prea multe concesii conservatorilor în timpul discuţiilor preliminare din ianuarie, inclusiv asupra impozitării, sănătăţii şi imigraţiei. În cadrul voturilor lor simbolice, federaţiile SPD din Saxonia-Anhalt şi Berlin au respins săptămâna aceasta proiectul de coaliţie.

Angela Merkel a insistat săptămâna aceasta că social-democraţii ar trebui să ia o decizie responsabilă, deoarece Germania şi Europa au nevoie de un guvern stabil.

 

Planuri Merkel-Macron

 

Între timp, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au reafirmat duminică hotărârea de a aprofunda şi mai mult cooperarea între Franţa şi Germania, într-o declaraţie comună pentru a marca cea de-a 55-a aniversare a unui tratat bilateral, Tratatul de la Élysée.

Totodată, evenimentul are drept scop să scoată în evidență sprijinul Franței pentru cancelarul german, și necesitatea deblocării guvernamentale pentru această putere a blocului comunitar, paralizată de lipsa unui guvern.

Cu ocazia aniversării, preşedintele francez şi cancelarul german au convenit să elaboreze în cursul acestui an un nou „Tratat de la Élysée“, cu scopul în special de a aprofunda integrarea celor două economii şi de a întări legăturile între cele două țări.

Cei doi lideri salută între altele decizia celor două parlamente de a celebra această aniversare, aprobând luni o rezoluţie comună care trasează perspective pentru un nou tratat şi întărind cooperarea între cele două parlamente.   

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă