Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

În semn de protest, Natalie Portman nu merge în Israel să-și ridice premiul

În semn de protest, Natalie Portman nu merge în Israel să-și ridice premiul

Actriţa Natalie Portman şi-a justificat decizia de a nu merge în Israel pentru a primi un premiu afirmând că nu vrea să fie asociată cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care urma să vorbească în cadrul ceremoniei, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

Fundaţia premiului Genesis a anunţat vineri anularea ceremoniei, citându-l pe reprezentantul actriţei americano-israeliene potrivit căruia aceasta nu va veni în Israel din cauza unor evenimente recente "extrem de penibile" legate de acest stat, care ar împiedica-o "să participe cu conştiinţa împăcată" la evenimentul de la 28 iunie.

Acest premiu, care este însoţit în acest an de un premiu de 2 milioane de dolari (1,6 milioane de euro) şi este numit uneori "premiul Nobel evreiesc", recompensează munca şi devotamentul unei personalităţi faţă de comunitatea şi valorile evreieşti.

Decizia actriţei de 36 de ani, născută la Ierusalim şi care îşi mediatizează cu mândrie dubla cetăţenie şi rădăcinile ei evreieşti, a fost interpretată ca având legătură cu modul în care armata israeliană răspunde de la 30 martie protestelor masive din Fâşia Gaza, în cursul cărora 38 de palestinieni au fost ucişi şi câteva sute răniţi de tiruri israeliene.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului denunţă o utilizare excesivă a forţei de către Israel.Acuzată că face parte din BDS

 

Retragerea lui Natalie Portman a provocat reacţii critice în Israel, titulara postului de ministru al culturii, Miri Regev acuzând-o că a adoptat ideologia susţinătorilor Mişcării BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), care militează pentru izolarea economică a Israelului în scopul încetării ocupaţiei Teritoriilor palestiniene.

Într-un mesaj publicat sâmbătă pe contul ei de Instagram, actriţa asigură că motivaţia sa a fost "deformată".

"Am decis să nu particip pentru că nu voiam să pară că îl susţin pe Benjamin Netanyahu, care urma să susţină un discurs la ceremonie", a scris ea.

"În acelaşi timp, nu fac marte din Mişcarea BDS şi nu o susţin. Ca mulţi israelieni şi evrei din întreaga lume, pot critica conducerea israeliană fără a vrea totuşi să boicotez întreaga ţară", a adăugat actriţa laureată a unui premiu Oscar în 2010 pentru cea mai bună actriţă.

"Israelul a fost creat în urmă cu exact 70 de ani pentru a servi drept refugiu supravieţuitorilor Holocaustului. Dar relele tratamente aplicate celor care suferă atrocităţi astăzi nu este pur şi simplu în acord cu valorile mele evreieşti. Pentru că Israelul îmi este drag, trebuie să mă opun violenţei, corupţiei, inegalităţilor şi abuzului de putere", a mai postat ea.

 


 

Comentarii

loading...