16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalÎncă o înfrângere pentru Theresa May. Parlamentul britanic a respins din nou...

Încă o înfrângere pentru Theresa May. Parlamentul britanic a respins din nou acordul Brexit

Pentru noul acord au votat 242 de parlamentari, iar împotrivă 391, o înfrângere mult mai mică față de votul din ianuarie, unde scorul a fost de 202 la 432.

În continuare, rămâne posibilă retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, fără un acord, sau amânarea datei pentru Brexit.

Pe planul politicii interne britanice, Reuters apreciază că sunt posibile inclusiv alegeri anticipate sau un nou referendum. Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, a declarat că primul ministru ar trebui să declanșeze alegeri anticipate.

Theresa May s-a adresat Camerei Comunelor imediat după votul de marţi şi şi-a exprimat regretul faţă de rezultat. Ea a afirmat că parlamentarii trebuie să decidă acum dacă vor să revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau să convoace un nou referendum pe tema Brexit. În orice caz, a adăugat ea, Uniunea Europeană va dori să ştie ce intenţionează să facă britanicii în cazul unei amânări. Potrivit Reuters, parlamentarii britanici ar urma să voteze miercuri dacă Marea Britnie va părăsi blocul european fără un acord.

Negociatorul-şef pentru Brexit din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, a reacţionat imediat după aflarea rezultatelor, arătând că impasul poate fi rezolvat numai în Regatul Unit.

Acordul Brexit, elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May a anunţat luni seară că obţinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

 

Michel Barnier: Nu va exista o perioadă de tranziţie în cazul unui Brexit fără acord

Nu va exista o perioadă de tranziţie după 29 martie, data oficială a Brexitului, dacă Acordul de retragere nu va fi aprobat, a avertizat marţi negociatorul-şef pentru Brexit din partea UE, Michel Barnier, în timpul dezbaterii din Camera Comunelor, unde parlamentarii britanici au respins marţi seara ultima versiune a Acordului de retragere susţinută de guvernul premierului Theresa May, transmite AFP.

Într-o postare pe Tweeter, Barnier a făcut următorul comentariu, ca reacţie la dezbaterile ce aveau loc în acel moment în Camera Comunelor: “Se se pare că există o iluzie periculoasă că Regatul Unit poate beneficia de o tranziţie în absenţa unui Acord de retragere”.

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă