10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalÎnchisoare pe viaţă pentru Husain Rashid

Închisoare pe viaţă pentru Husain Rashid

Britanicul, un susţinător al grupării jihadiste Stat Islamic, a primit închisoare pe viaţă, dintre care 25 de ani fără posibilitate de eliberare condiţionată, pentru pregătire de acte teroriste şi incitare la terorism.

Husnain Rashid, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat pe 22 noiembrie 2017, pentru că distribuise pe mesageria criptată Telegram informaţii susceptibile de a fi utilizate pentru comiterea de atentate împotriva mai multor ţinte, printre care şi prinţul William.

”Mesajul era clar: aţi furnizat numele şi adresa şcolii prinţului George, o imagine a şcolii şi consemnul sau ameninţarea de a-i considera pe membrii familie regale drept ţinte potenţiale”, a arătat judecătorul Andrew Lees de la tribunalul din Woolwich, estul Londrei.

Potrivit rechizitoriului, Husnain Rashid intenţiona să se alăture Statului Islamic în Siria.

”Atacurile în ţări occidentale erau, după părerea dumneavoastră, singura alternativă la jihad”, a mai spus judecătorul.

Alte ţinte sugerate de Rashid erau stadioane de fotbal, baze militare, centre comerciale, clădiri guvernamentale, comunitatea evreiască sau Rusia în timpul Cupei Mondiale la fotbal, iar mijloacele propuse erau autovehicule, arme sau bombe.

Planurile sale vizau victime aleatorii şi nu făceau distincţie între adulţi şi copii, militari şi civili, a subliniat judecătorul.

Prin Telegram, britanicul dădea instrucţiuni pentru fabricarea de otrăvuri, sticle incendiare şi napalm, şi sugera otrăvirea îngheţatelor vândute în supermarketuri.

În Marea Britanie nivelul de alertă rămâne ridicat, după cinci atentate în 2017, soldate cu 36 de morţi.

Cele mai citite

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă