12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalIndia, lansare cu succes a 31 sateliți în cadrul unei misiuni de...

India, lansare cu succes a 31 sateliți în cadrul unei misiuni de cercetare

Printre aceştia se află şi Cartosat (un satelit de monitorizare a Pământului), care este cel de-al 100-lea satelit construit de India. Misiunea este coordonată de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO). Lansarea rachetei purtătoare, care s-a desfăşurat cu succes, potrivit reprezentanţilor ISRO, a avut loc la ora locală 09.28 (03.58 GMT, n.r.).

Cartosat este în principal un satelit de teledetecţie, înzestrat cu camere foto pancromatice şi multispectrale şi are o durată de funcţionare de cinci ani.

Alături de Cartosat, la bordul lansatorului s-au mai aflat un microsatelit şi un nanosatelit indian, dar şi alţi trei microsateliţi şi 25 de nanosateliţi construiţi de şase ţări – Canada, Finlanda, Franţa, Coreea de Sud, Marea Britanie şi Statele Unite.

Lansarea fusese programată iniţial pe 10 ianuarie.

În februarie 2017, India a făcut istorie, lansând cu succes 104 sateliţi într-o singură misiune şi doborând precedentul record de 37 de sateliţi care au fost lansaţi de Rusia într-o misiune din 2014. Cu excepţia a trei sateliţi indieni, ceilalţi 101 proveneau din alte ţări – cei mai mulţi din Statele Unite.

India şi-a construit pe parcursul ultimelor două decenii reputaţia unei ţări care oferă o alternativă low-cost în domeniul lansărilor de sateliţi, informează Agerpres.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă