15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalIndia: Premierul cere retragerea sancţionărilor ziariştilor care distribuie "ştiri false"

India: Premierul cere retragerea sancţionărilor ziariştilor care distribuie “ştiri false”

Directiva făcută publică luni seara, ce prevedea ridicarea acreditării oficiale a ziariştilor consideraţi responsabili de propagarea de “fake news” în mod repetat, a fost criticată de media indiene ca fiind un instrument prin care guvernul se poate debarasa de jurnaliştii care-i “displac”.

“În numele fake news, guvernul defineşte reguli pentru trecerea jurnaliştilor pe lista neagră”, titra marţi dimineaţa cotidianul The Indian Express. Guvernul condus de naţionalistul Modi a dat însă imediat înapoi, în faţa revoltei generate.

“Premierul a ordonat retragerea comunicatului de presă referitor la fake news şi ca problema să fie reglementată doar de Consiliul presei indiene”, o comisie de specialitate, a precizat pentru France Presse un responsabil din Ministerul Informaţiei.

Circa 2000 de ziarişti din India deţin legitimaţii emise de Press Information Bureau, forul care facilitează accesul presei la responsabili guvernamentali şi în ministere.

Recunoscând că India are realmente o problemă cu “ştirile false”, care abundă pe reţelele sociale, mulţi ziarişti şi observatori notează că o intervenţie a guvernului ar deschide o cale periculoasă.

“Guvernul nu are mandat să controleze presa”, a subliniat Gautam Lahiri, preşedintele Press Club of India, potrivit căruia şi presa este preocupată de înmulţirea cazurilor de “fake news”, dar “platforma potrivită pentru a trata reclamaţiile legate de această problemă este Consiliul presei”.

India a coborât trei locuri, ajungând pe locul 136 din 180 de ţări în clasamentul libertăţii presei pe 2017 realizat de Reporteri fără frontiere.

Promovat de preşedintele american Donald Trump, termenul “fake news” a intrat rapid în repertoriul standard al liderilor din state cu regimuri autoritare pentru a se referi la informaţiile şi la organizaţiile de presă care îi critică.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă