Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Abu Bakr al-Baghdadi (Sursa foto: Twitter)

Abu Bakr al-Baghdadi (Sursa foto: Twitter)

„Îndurare pentru jihadiștii din închisori și familiile lor!”

Şeful grupării (sau ce a mai rămas din ea) Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a făcut apel la susţinătorii săi să îi "salveze" pe jihadiştii ţinuţi în detenţie în închisori şi familiile acestora care trăiesc în tabere de persoane strămutate în special în Siria şi Irak.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Toată tărășenia este prezentată într-o înregistrare difuzată luni care a fost citată și comentată de presa internațională. 

"Faceţi tot ce puteţi pentru a-i salva (...) pe fraţii şi surorile voastre (...) şi forţaţi zidurile" închisorilor, a spus liderul SI într-un mesaj lung difuzat prin Telegram, organul de propagandă al grupării jihadiste.

"Nu ezitaţi să îi salvaţi intrând cu forţa în locurile unde se află şi să îi vânaţi pe călăii lor din rândul anchetatorilor şi judecătorilor", a adăugat el.

"Cum poate un musulman să continue să trăiască atunci când femei musulame suferă în taberele dispersiei şi în închisorile umilinţei?", a mai afirmat Al-Baghdadi, făcând referire la Irak, la Siria şi la alte ţări "din cele patru colţuri ale lumii".

În Siria, unde SI a pierdut în martie ultimul bastion al 'califatului' autoproclamat în 2014, sute de presupuşi jihadişti sunt ţinuţi închişi de Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţii kurzi şi vârf de lance al luptei împotriva SI în această ţară.

Conform autorităţilor kurde, circa 12.000 de străini veniţi din 30-40 de ţări - 4.000 de femei şi 8.000 de copii - sunt, pe de altă parte, în taberele din nord-estul Siriei pe care ele le administrează.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a calificat în iulie situaţia din aceste tabere ca fiind "apocaliptică".

În Irak, unde autorităţile şi-au proclamat "victoria" împotriva SI în 2017, peste 500 de străini au fost condamnaţi din 2018 la pedepse cu închisoarea sau la pedepse cu moartea.

Autorităţile nu oferă date privind închisorile şi deţinuţii, dar unele studii estimează la 20.000 numărul persoanelor închise în Irak pentru presupuse legături cu SI.

În aprilie, SI a difuzat o înregistrare video de propagandă făcând apel la susţinătorii săi să continue lupta. Şeful SI apărea atunci pentru prima dată în ultimii cinci ani.

În ciuda înfrângerii teritoriale a SI, combatanţi jihadişti şi "celule în adormire" sunt încă diseminaţi în mai multe regiuni ale ţării. Conform unui raport al Pentagonului, SI este pe cale să "reînvie în Siria".

Comentarii

loading...