15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalInternetul mondial, la picioarele Chinei: YouTube șterge criticile adresate Partidului Comunist!

Internetul mondial, la picioarele Chinei: YouTube șterge criticile adresate Partidului Comunist!

Compania s-a scuzat oficial, pretextând că acest lucru se întâmplă din greșeală și că urmează să analizeze inconveninetul.

„Vom investiga acest fapt care pare să fie o eroare în sistemele noastre de aplicare”, a spus un purtător de cuvânt al YouTube, fără să explice cum și de ce a apărut această eroare, însă infirmând varianta potrivit căreia această disfuncționalitate cu efect de cenzură ar fi rezultatul vreunei schimbări în politica sa de moderare a postărilor.

Chiar dacă acțiunea în sine a fost etichetată că fiind o greșeală de către oficialii YouTube, varianta unui simplu accident, petrecut pe celebra rețea social media și rămas neobservat timp de șase luni, este imposibil de acceptat, existând nenumărate dovezi ale faptului că aceste comentarii critice erau șterse de YouTube încă din octombrie 2019, când problema a fost ridicată pe paginile de asistență ale companiei de către mai mulți utilizatori care au confirmat că au întâmpinat aceeași problemă.

Diversele formule de exprimare, postate ca și comentarii la unele videoclipuri sau fluxuri live, care conțin cuvintele „共匪” („bandit comunist”) sau „五毛” („postac de doi bani”) sunt șterse automat în aproximativ 15 secunde, fără ca același lucru să se întâmple, de exemplu, și cu traducerile acestor sintagme în limba engleză.

Ce înseamnă termenii pe care YouTube îi șterge cu rapiditate?

Termenul „共匪”, („bandit comunist”), este o insultă veche de un secol, din perioada reunificării Chinei sub drapelul Guvernului Naționalist, în 1928. Nu este prima dată când sintagma crează probleme de ordin cibernetic, în 1996, Microsoft oprind vânzările sistemului său de operare Windows 95 în China continentală după ce, ulterior unor raiduri ale Poliției chineze în magazinele de calculatoare, a descoperit că termenul în cauză era inclus în software-ul manualului în limba chineză ce însoțeaa de sistemul de operare. Termenul este folosit astăzi ca experimare cu rol jignitor împotriva autorităților de la Beijing și a simpatizanților acestora, în special de către independenții taiwanieni.

Formularea ”postac de doi bani”, „五毛” (sau „wu mao”) este un termen ”colocvial” pentru comentatorii de internet care sunt angajați de autoritățile chineze în încercarea de a manipula opinia publică în beneficiul Partidului Comunist. Termenul a fost creat în primele faze ale lansării Internetului pentru publicul larg din China. Numele derivă din informația de notorietate publică potrivit căreia comentatorii ar fi plătiți cu mărunțiș (50 de feni, adică jumătate de yuan) pentru fiecare postare, deși mulți speculează probabilitatea ca acest serviciu să fie eminamente gratuit, ca parte din îndatoririle oficiale ale populației către partid. Postacii definiți de acest termen creează comentarii favorabile sau articole pe rețelele populare de socializare chineze, care au scopul de a devia sau denatura discuțiile care nu sunt de folos pentru Partidul Comunist, promovând narațiuni care servesc interesele guvernului, împreună cu comentarii disprețuitoare și dezinformare cu privire la adversarii politici și criticii ai guvernului chinez, atât în ​​țară cât și în străinătate.

De ce dă vina, YouTube, pe algoritmul automat, și nu recunoaște evidențele?

Cei doi termeni mai sus amintiți par să fi fost adăugați chipurile accidental, spune YouTube, la filtrele de comentarii YouTube, care elimină automat spamul și textul ofensator. Comentariile sunt eliminate prea repede pentru moderare umană și sunt șterse chiar dacă frazele interzise sunt utilizate în mod pozitiv (de exemplu, „Cei care fac o treabă fantastică”). YouTube spune că s-a bazat mai mult pe filtrele sale automate în ultimele luni din cauza restricțiilor pandemice ce au tras pe dreapta o parte din monitorii săi persoane fizice.

Cenzura este cu atât mai greu de înțeles cu cât YouTube este în prezent blocat în China, ceea ce, cu atât mai mult nu ar trebui să ofere companiei sale mamă, Google, motive pentru a cenzura comentariile critice cu privire la Partidul Comunist Chinez, sau pentru a aplica sisteme de moderare în conformitate cu legile cenzurii chineze.

Ștergerea automată a sintagmelor mai sus amintite a fost evidențiată marți de către tehnologul american și fondatorul Oculus, Palmer Luckey, pe Twitter. Dar raporări anterioare ale problemei datează atât de la mijlocul lunii mai, când disfuncționalitățile au fost depistate de activista pentru drepturile omului Jennifer Zeng, cât și din octombrie 2019 când, așa cum arătam, au apărut primele reclamații pe paginile de asistență oficială YouTube.

Precedentul numit Dragonfly Project: de la Google, cu dedicație, pentru China Comunistă!

Incidentul al cărui protagonist este azi canalul YouTube nu este primul de acest gen, compania mamă, Google, fiind adesea criticată pentru satisfacerea dorințelor Partidului Comunist Chinez privind cenzurarea conținutului. Google a creat chiar un prototip de motor de căutare, cunoscut sub numele de Dragonfly Project, care respectă cenzura de stat chineză. Proiectul, care nu a fost niciodată implementat, face parte din luptele de lungă durată ale companiei de a intra pe piața chineză.

Când știrile despre Dragonfly s-au scurs în 2018 într-un raport al The Intercept, Google a fost criticat de politicieni și de angajații săi pentru că și-a vândut principiile. În cadrul unei audieri a Comitetului judiciar din Senat, în iunie 2019, compania a spus că a „încheiat” proiectul și că nu „intenționează să lanseze căutarea în China”, însă disponibilitatea sa pentru compromisuri întru limitarea libertății de exprimare a rămas în memoria publică.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă