10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalÎntre 3000 și 4000 de centrifuge operaționale în Iran

Între 3000 și 4000 de centrifuge operaționale în Iran

Anunţul inedit de date exacte privind programul nuclear iranian survine la câteva zile după ce Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, a anunţat că s-au încheiat lucrările la o unitate pentru construcţia de centrifuge avansate, a informat agenţia de presă iraniană Tasnim.

Teheranul a afirmat că îşi va spori capacitatea de îmbogăţire a uraniului în cazul unui eşec al acordului internaţional din 2015 cu marile puteri, ca urmare a retragerii SUA din acest acord în luna mai.

Acordul permite Republicii Islamice să opereze până la 5.060 de centrifuge de prima generaţie timp de 10 ani la centrala sa de la Natanz şi 1.044 centrifuge de primă generaţie la centrala de la Fordow.

„Numărul centrifugelor operaţionale a fost redus după semnarea acordului”, a declarat Larijani, citat de Tasnim.

„Când am ajuns la un acord şi am anunţat că cercetarea trebuie să continue, la acea vreme aveam 9.000 de centrifuge operaţionale. Acum numărul acestora a ajuns la aproximativ 3.000-4.000”, a spus Larijani.

Înainte de acord, Iranul avea 20.000 de centrifuge instalate la Natanz şi Fordow, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

„America şi Israelul au un program împotriva Iranului şi au renunţat la un acord pe care ei l-au cerut”, a mai spus preşedintele Parlamentului iranian.

„După ce America s-a retras, liderii europeni au cerut Iranului să nu ofere un răspuns rapid la această decizie şi au cerut timp, care se scurge acum”, a mai spus Ali Larijani.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă