15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalIohannis, la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito

Iohannis, la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito

Preşedintele Iohannis se află începând de luni în Japonia. Şeful statului a avut întrevederi cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Împăratul Naruhito, al 126-lea monarh nipon într-o linie dinastică neîntreruptă, şi-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai 2019, ulterior deciziei de a abdica asumată de către Akihito, împăratul emerit al Japoniei.

Ceremonia de întronare de marţi reprezintă transferul oficial către perioada domniei împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa (“de aleasă armonie”), care succede Erei Heisei (1989 – 2019), asociată perioadei de domnie a împăratului emerit Akihito.

În debutul ceremoniei, desfăşurată la Palatul Imperial din Tokyo, împăratul s-a adresat lumii întregi, fiind urmat de premierul nipon Shinzo Abe care a transmis un mesaj de felicitare, urmat de trei urale de bucurie cu mâinile ridicate, cunoscute generic sub denumirea ”banzai”, interjecţie care poate fi asimilată exclamării din limba engleză rostită la ungerea unui nou rege în Europa.

Oaspeţii invitaţi la ceremonie vor lua parte la un banchet organizat de cuplul imperial, urmând ca în seara zilei următoare să participe la un dineu organizat de premierul Shinzo Abe şi soţia acestuia.

La ambele evenimente, erau aşteptaţi să participe circa 2.500 de invitaţi, din care 600 sunt străini din 195 de state de pe mapamond cu care Japonia întreţine relaţii diplomatice, cu o sută mai mult decât la precedenta ceremonie a împăratului Akihito, de la acel moment statul nipon stabilind relaţii de acest tip cu încă 30 de state.

În schimb, guvernul nipon a reprogramat pentru noiembrie parada de întronare a împăratului Naruhito pentru a putea să îşi concentreze eforturile pe operaţiunile de reconstrucţie a ţării, grav afectată de taifunul Hagibis săptămâna trecută. Taifunul Hagibis a provocat 77 de victime, alte 12 persoane sunt date dispărute, iar pagube materiale considerabile au fost raportate în numeroase regiuni ale Japoniei.

Parada, în timpul căreia împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako vor defila într-o limuzină decapotabilă timp de aproximativ 30 de minute pe un traseu lung de cinci kilometri, între Palatul Imperial şi Palatul Akasaka din Tokyo, va fi organizată pe 10 noiembrie.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă