15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Iran: Politica americană riscă ”să pună şi mai mult în pericol” regiune

”Acest ansamblu de sancţiuni care va fi organizat împotriva Iranului nu va favoriza dialogul, dimpotrivă, aceasta va favoriza în Iran prezenţa şi puterea conservatorilor, va slăbi (poziţia) preşedintelui Hassan Rouhani, care dorea să negocieze”, a declarat Jean-Yves Le Drian la postul de radio France Inter. ”În cele din urmă, această postură riscă să pună şi mai mult în pericol regiunea decât este astăzi”, a afirmat el.

SUA au promis luni să impună Iranului cele ”mai puternice sancţiuni din istorie” dacă Teheranul nu se conformează unei liste de exigenţe draconice în vederea unui ”nou acord” cu privire la programul său nuclear, după retragerea americană din textul din 2015.

Această retragere va conduce la reintroducerea unei serii de sancţiuni americane împotriva întreprinderilor ce operează în prezent în Iran, în timp ce preşedintele Rouhani se baza pe acest acord pentru a scoate ţara din izolare şi pentru a relansa economia iraniană.

Ministrul de externe francez şi-a reiterat temerile cu privire la o ”deflagraţie regională” din cauza conjuncţiei crizelor siriană şi iraniană.

La întrebarea: ”Există un risc de război?”, el a răspuns: ”Da!”.

Tiruri de rachete – ”arme iraniene de la baze în Siria” asupra unei părţi a Platoului Golan ocupat de Israel au fost urmate de o ripostă israeliană de anvergură în această ţară, a amintit şeful diplomaţiei franceze.

”Toate condiţiile sunt reunite pentru că, dacă, din întâmplare, s-ar comite un act, poate nu în mod voluntar sau poate în mod voluntar, focul s-ar aprinde”, a adăugat el.

La Teheran, şeful Statului Major al forţelor armate a declarat miercuri că Iranul nu are nevoie să obţină autorizaţie de la nimeni pentru a-şi dezvolta capacităţile militare şi nu se va conforma cerinţelor SUA, care doresc limitarea influenţei sale în regiune, potrivit Reuters.

”Forţele iraniene sunt în prezent mai bine pregătite ca oricând, graţie lui Allah, şi nu vor aştepta permisiunea sau aprobarea niciunei puteri pentru a-şi dezvolta capacităţile de apărare”, a declarat generalul Mohammad Bagheri, citat de agenţia de presă iraniană Irna.

Bagheri i-a numit pe liderii americani drept ”neloiali, cruzi, criminali, izolaţionişti, furioşi şi corupţi, în solda regimului sionist” şi a declarat că Washingtonul nu are curajul unei confruntări militare cu Teheranul, potrivit Reuters, care citează Irna.

Ultima oră
Pe aceeași temă