Iran somează Turcia să oprească ofensiva lansată de Recep Erdogan în Siria

Iran somează Turcia să oprească ofensiva lansată de Recep Erdogan în Siria

Iranul a făcut luni apel la Turcia să-şi înceteze ofensiva militară din Siria, spunând că operaţiunea din provincia siriană Afrin (nord) încalcă suveranitatea şi sporeşte tensiunile din ţara răvăşită de război, relatează agenţia Reuters.

Rl online 0 comentarii

Turcia a lansat luna trecută o campanie aeriană şi terestră, denumită ''Operaţiunea Ramura de Măslin'', împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului ) în Afrin, potrivit Agerpres.

''Turcia ar trebui să-şi înceteze operaţiunea şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Qasemi, citat de agenţia Irna. ''Acţiunile Turciei pot aduce insecuritate, instabilitate şi terorism în Siria'', a adăugat el.

În opinia lui Qasemi, orice soluţie la criza siriană ar trebui discutată la convorbirile din capitala kazahă Astana, desfăşurate sub egida Rusiei, a Iranului şi a Turciei. El a mai spus că Teheranul este într-un dialog continuu atât cu Turcia, cât şi cu Rusia în legătură cu ultimele evoluţii din Siria.

Rusia şi Iranul susţin regimul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, în timp ce Turcia îi sprijină pe oponenţii lui Assad.

Ankara consideră miliţia kurdă siriană YPG, susţinută de SUA şi care deţine controlul în Afrin, drept o grupare teroristă şi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce duce un război de gherilă din 1984 în regiunea de sud-est a Turciei cu populaţie majoritar kurdă.

Săptămâna trecută, guvernul sirian a calificat drept ''ilegală'' ofensiva turcă din Afrin şi a afirmat că se va ocupa de ea în consecinţă.

Comentarii

loading...