11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalIran, zeci de femei arestate după ce și-au scos vălul în semn...

Iran, zeci de femei arestate după ce și-au scos vălul în semn de protest

“Poliţia a arestat 29 de persoane care perturbau ordinea socială şi le-a adus în faţa justiţiei”, anunţă un comunicat al poliţiei din Teheran publicat de agenţiile Fars, Ilna şi Tasnim, fără a oferi detalii suplimentare.

În ultimele zile, reţelele sociale au publicat fotografii făcute aparent la Teheran, dar şi în alte oraşe cu femei mergând cu capul gol pe stradă în semn de sfidare.

Legea în vigoare în Iran de la revoluţia islamică din 1979 cere femeilor să iasă nu numai cu capul acoperit, dar şi cu un veşmânt lung care să le ascundă corpul.

Zelul poliţiştilor de a fi respectată această lege a scăzut în ultimii ani şi un număr din ce în ce mai mare de femei din Teheran, dar şi din alte mari oraşe ale ţării au apărut în public cu capul descoperit.

Aceste acţiuni de protest împotriva purtării obligatorii a vălului au urmat exemplul unei femei iraniene arestate la sfârşitul lunii decembrie după ce apărut cu capul descoperit pe o arteră animată din Teheran.

Tânăra a fost eliberată după aproximativ o lună de detenţie, potrivit avocatei Nasrin Sotoudeh, o figură a activismului pentru drepturile omului în Iran.

Sotoudeh a declarat marţi agenţiei France Presse că instanţa a stabilit o cauţiune de aproape 90.000 de euro pentru eliberarea unei alte contestatare arestate în această săptămână, estimând că aceasta arată “intenţia” autorităţilor de a o ţine în detenţie.

“Punerea în discuţie a portului vălului de către câteva femei este puerilă” şi “ar putea fi influenţată din străinătate”, a declarat miercuri procurorul general al republicii islamice, Mohammad Jafar Montazeri, minimizând importanţa acestei acţiuni de contestaţie, informează site-ul stirileprotv.ro.

Cele mai citite

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă