21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIranul a atacat cu rachete două baze americane, ca represalii pentru uciderea...

Iranul a atacat cu rachete două baze americane, ca represalii pentru uciderea generalului Soleimani

Atacul cu rachete al Iranului asupra celor două baze americane s-a produs în cursul nopții de marți spre miercuri, informează agențiile internaționale de presă.

Partea americană a susținut că nu există victime în urma acestor atacuri, întrucât toți militarii din interiorul bazelor au avut timp să se adăpostească. În schimb, propaganda regimului de la Teheran a anunțat că “80 de teroriști” americani ar fi fost uciși în urma acestor lovituri cu rachete. Iranul a folosit pentru acest atac rachete Fateh, fabricate în Iran după un vechi model rusesc.

Unul dintre cele două obiective atacate a fost baza aeriană al-Asad din Bagdad, acolo unde ofițerii americani îi instruiau pe militarii irakieni. Celălat obiectiv atacat a fost baza militară de la Erbil, din vestul Irakului, într-o zonă locuită de kurzi – aliați tradiționali ai Statelor Unite.

Atacul iranian asupra unor obiective americane din Irak intervine după ce Parlamentul de la Bagdad ar fi adoptat o rezoluție care cere retragerea din Irak a tuturor militarilor străini – cei mai mulți dintre aceștia (circa 6000) fiind ai Statelor Unite. România a avut și ea 14 instructori militari în Irak, pe care deja i-a retras.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă