13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalIranul acuză coaliția condusă de SUA că "sporește insecuritatea din Golf"

Iranul acuză coaliția condusă de SUA că “sporește insecuritatea din Golf”

Într-un discurs susţinut în deschiderea unei defilări militare la Teheran, Rouhani a anunţat că Iranul va prezenta “în următoarele zile” la ONU un plan de cooperare destinat să asigure securitatea “Golfului Piersic, a Strâmtorii Ormuz şi a Mării Oman” între ţările riverane.

“Prezenţa voastră a adus întotdeauna durere şi nefericire în regiune”, a declarat preşedintele iranian cu referire la “cei care vor să facă Iranul responsabil” pentru relele din regiune, scrie Agerpres preluând din presa internațională.

“Cu cât vă ţineţi mai departe de regiunea noastră, cu atât aceasta va avea parte de securitate”, a mai declarat Rouhani în acest discurs transmis în direct de către televiziunea de stat.

“Din punctul nostru de vedere, securitatea Golfului Persic vine din interior. Securitatea Golfului Persic este endogenă, securitatea Strâmtorii Ormuz este endogenă. Forţele străine sunt sursa problemei şi a insecurităţii pentru poporul nostru şi pentru regiunea noastră”, a adăugat el.

Rouhani a spus din nou că ţara sa “întinde mâna prieteniei şi fraternităţii” celorlalte ţări riverane din Golf.

Regiunea trăieşte “un moment sensibil şi de o importanţă istorică”, a declarat el.

Făcând aluzie la statele riverane arabe din Golf cu care relaţiile Iranului sunt foarte tensionate, cum ar fi Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, Rouhani a adăugat: “Suntem chiar pregătiţi să nu mai ţinem cont de erorile lor trecute, deoarece astăzi situaţia este de aşa natură că duşmanii islamului şi ai regiunii, adică America şi sionismul, vor să profite de diviziunile noastre”.

La Adunarea Generală a ONU care se va deschide la 24 septembrie la New York, Iranul va prezenta un plan de cooperare regională, numit ‘Speranţa’ şi destinat să asigure securitatea Golfului, a Strâmtorii Ormuz şi a Mării Oman “cu ajutorul unor ţări din regiune”, a adăugat preşedintele iranian, fără a oferi mai multe detalii.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă