11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIranul acuză Olanda, Danemarca și Marea Britanie de terorism

Iranul acuză Olanda, Danemarca și Marea Britanie de terorism

Atentatul comis la parada militară s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi şi o sută de răniţi, cei mai mulți fiind membri ai Gardienilor Revoluţiei Iraniene, care defilau. Patru motocicliști înarmați, îmbrăcați în uniforme militare iraniene, au deschis focul asupra personalităților care asistau la paradă și asupra militarilor care defilau.

 

Atentat revendicat de opozanții regimului

Atentatul a fost revendicat atât de ISIS, cât şi de gruparea insurgentă Rezistenţa Naţională Ahvaz, orașul aflându-se în provincia bogată în petrol Kuzestan, cu 40% populație arabă sunnită,  țintă permanentă a regimului șiit.

Teheranul a acuzat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ca țări care i-au sprijinit logistic și i-au antrenat pe membrii celulei teroriste ce au acționat în Ahvaz, iar SUA, Israelul, Uniunea Europeană, de susținere a terorismului. CIA și Mossad au fost creierele, conform acuzelor de la Teheran.

Ambasadorii Olandei, Danemarcei și Marii Britanii au fost chemați pentru că în aceste țări se află înregistrate grupuri opozante regimului de la Teheran.

„Este inacceptabil că aceste grupări nu sunt catalogate drept organizații teroriste de Uniunea Europeană pentru că nu au desfășurat atacuri teroriste în Europa”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Bahram Qasemi. 

Potrivit acestuia, Iranul a cerut guvernelor celor trei țări „să condamne atacul și să extrădeze persoanele care au legătură cu acesta către Iran, pentru a fi judecate”.

 

Teheranul amenință cu un răspuns „zdrobitor”

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a acuzat Statele Unite că intenţionează să creeze nesiguranţă în Iran.

„Răspunsul Iranului la acest atac va veni într-un cadru al dreptului şi intereselor noastre naţionale”, a declarat preşedintele iranian.

„Reacţia Republice Islamice Iran la cea mai mică ameninţare va fi zdrobitoare. Cei care le oferă informaţii şi susţinere propagandistică acestor terorişti trebuie să răspundă pentru aceste lucruri”, a adăugat Rouhani.

Ministerul iranian al Apărării a negat implicarea ISIS în atentat, în ciuda revendicării organizației teroriste.

„Autorii atacului terorist nu sunt membri ai organizaţiei Daesh (ISIS)) sau ai altor grupuri care luptă împotriva sistemului islamic iranian, ci au legături cu America şi cu serviciul israelian de informaţii Mossad”, a acuzat purtatorul de cuvânt al ministerului, generalulul Abolfazl Shekarchi.

„Teroriştii s-au antrenat în două ţări din Golful Persic, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite”, a adăugat oficialul iranian.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamanei, a atribuit atacul aliaţilor SUA din Orientul Mijlociu.

„Această crimă este continuarea comploturilor ţărilor din regiune care sunt marionete ale Statelor Unite, obiectivul fiind afectarea securităţii în ţara noastră”, a acuzat Ali Khamanei.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă