19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalIranul acuză țările europene că dau dovadă de extremism

Iranul acuză țările europene că dau dovadă de extremism

“Pentru a menţine SUA în acordul asupra programului nuclear iranian, ţările europene dau dovadă de extremism şi aceasta va dăuna în cele din urmă politicii Europei”, a declarat Zarif într-un interviu publicat luni în cotidianul reformist Etemad, cu numai câteva ore înainte de o întrevedere, la Teheran, cu omologul său francez.

Zarif urmează să aibă la mijlocul zilei de luni o întrevedere cu ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian. Acesta intenţionează să-i ceară Iranului garanţii împotriva programului său balistic şi ambiţiilor sale regionale, pentru a încerca să salveze acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian, din care SUA ameninţă să se retragă.

Însă, “orice acţiune pentru a mulţumi partea care a încălcat cel mai mult acordul nuclear este inutilă”, a atenţionat Zarif în interviul pentru Etemad.

“La ora actuală, două grupuri au încălcat acordul nuclear: SUA şi europenii. Americanii din cauza politicii Washingtonului, iar europenii din cauza politicii SUA”, a spus el. “Europenii, din cauza politicii SUA, nu au putut să-şi respecte angajamentele, în special în domeniul bancar. În consecinţă, aceste două grupuri nu sunt în situaţia de a fixa condiţii pentru ţara care şi-a respectat în totalitate angajamentele”, a adăugat ministrul iranian.

În timp ce Parisul acuză Iranul că vizează poziţii de “hegemonie” în Orientul Mijlociu şi cel Apropiat, Zarif a amintit de nemulţumirile Iranului la adresa Occidentului şi i-a atenţionat pe europeni.

El a denunţat sprijinul adus Occidentului pentru Irak şi împotriva Iranului în timpul războiului în care s-au confruntat cele două ţări în perioada 1980-1988, precum şi sprijinul politic şi militar pe care îl acordă astăzi SUA, Franţa şi Marea Britanie “agresorului” Arabia Saudită în Yemen.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă