11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIranul amenință că se va părăsi acordul nuclear, dacă SUA se va...

Iranul amenință că se va părăsi acordul nuclear, dacă SUA se va retrage.

Iranul a avertizat joi că va părăsi acordul nuclear istoric încheiat cu marile puteri în 2015 dacă Statele Unite vor ieşi din el, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, ameninţă că se retrage pe 12 mai, informează France Presse.

“Dacă Statele Unite se retrag din acordul nuclear, nici noi nu vom mai rămâne”, a declarat Ali Akbar Velayati, consilier al Ghidului suprem pentru afaceri internaţionale, în comentarii publicate pe site-ul televiziunii de stat.

Preşedintele Trump a cerut europenilor ca până la 12 mai să găsească un nou text care să remedieze “golurile teribile”, după cum consideră el, ale acordului din 2015, în caz contrar SUA se vor retrage.

Acordul asupra programului nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

El reglementează strict activităţile nucleare ale Teheranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a reiterat miercuri în Australia angajamentul său faţă de acest text pentru a evita o escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu, repetând că acordul va trebui întărit.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, Macron şi-a reiterat poziţia potrivit căreia acordul din 2015 nu este decât un “pilon” pentru o soluţie globală, mult mai amplă şi care ar trebui să se bazeze pe alţi trei piloni.

Aceştia se referă la perioada de după 2025, când anumite clauze privind activităţile nucleare vor expira, dar şi la programul balistic foarte criticat al Teheranului şi la rolul său considerat “destabilizator” în regiune.

Velayati i-a avertizat pe europeni faţă de orice idee privind noi negocieri şi modificarea acordului nuclear.

“Iranul acceptă acordul nuclear aşa cum a fost pregătit şi nu va accepta nicio adăugire sau retragere” de conţinut, a declarat Velayati.

“Chiar dacă aliaţii SUA, în special europenii, caută să revizuiască acordul nuclear cu americanii pentru a rămâne (parte a lui), una dintre opţiunile noastre va fi retragerea din acord”, a adăugat Velayati.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă