Iranul ar avea nevoie de un preţ al petrolului de 195 de dolari/baril

Iranul ar avea nevoie de un preţ al petrolului de 195 de dolari/baril

Iranul are nevoie ca preţul petrolului să atingă 194,6 dolari pe baril pentru a-şi putea echilibra bugetul anului viitor, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Florin Budescu 0 comentarii

Afectat de sancţiunile americane, statul iranian, care este un membru important al OPEC, va avea un deficit bugetar de 4,5% din PIB în acest an şi de 5,1% din PIB în 2020, conform estimărilor Fondului, citate de News.ro.

Vineri, cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe pieţele internaţionale, a încheiat tranzacţiile la puţin peste 62 de dolari pe baril.

Veniturile din petrol ale Iranului au crescut după acordul nuclear din 2015 încheiat cu şase puteri occidentale, care a dus la eliminarea unei mari părţi a sancţiunilor care fuseseră impuse cu trei ani mai devreme, din cauza controversatului său program nuclear.

Dar preşedintele Donald Trump a retras între timp Statele Unite din acest acord şi a reimpus sancţiuni dure împotriva Teheranului.

Economia Iranului se va contracta în acest an cu 9,5%, comparativ cu o contracţie de 6% anticipată anterior, potrivit FMI. Pentru anul 2020, FMI anticipează că economia iraniană va stagna.

”Estimarea este că ...sancţiunile care au fost introduse anul trecut şi înăsprite în acest an nu vor avea un impact suplimentar anul viitor”, a declarat Jihad Azour, director pentru Departamentul pentru Asia Centrală şi Orientul Mjlociu al FMI.

Azour a mai spus că Iranul ar trebui să îşi alinieze cursul de schimb la cursul pieţei, pentru a ţine sub control inflaţia.

Potrivit Fondului, exporturile Iranului de bunuri şi servicii vor scădea în acest an la 60,3 de miliarde de dolari, de la 103,2 miliarde de dolari în 2018, urmând ca declinul să continue în 2020, la 55,5 miliarde de dolari.

Comentarii

loading...