13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalIranul permite unui deținut american de 81 de ani să meargă la...

Iranul permite unui deținut american de 81 de ani să meargă la spital

Avocatul acestuia a arătat că Baquer Namazi, un americano-iranian de 81 de ani, fost responsabil al UNICEF, nu poate părăsi Iranul şi îi este interzis să se exprime în mass-media.

Baquer Namazi a fost dus la spital pe 15 ianuarie, a patra oară într-un an, după o scădere severă a tensiunii arteriale, o aritmie cardiacă şi o stare de epuizare generală, a precizat avocatul.

Namazi a suportat în septembrie o intervenţie chirurgicală pentru a-i fi implantat un stimulator cardiac.

Fiul său, omul de afaceri Siamak Namazi, este încă întemniţat.

“Salutăm eliberarea lui Baquer Namazi în raport cu deteriorarea sănătăţii sale, dar notăm că această eliberare nu este decât temporară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert.

“Facem apel la eliberarea imediată şi necondiţionată a familiei Namazi, precum şi a celorlalţi cetăţeni americani închişi în mod injust de guvernul iranian”, a adăugat Nauert.

Cei doi membri ai familiei Namazi au fost condamnaţi în octombrie la 10 ani de închisoare pentru “spionaj şi colaborare cu guvernul american”.

Fiul cel mare al lui Baquer Namazi a declarat că o reîntoarcere la închisoare a tatălui său “i-ar pune viaţa în pericol”, iar avocatul a apreciat că măsura ar echivala cu pedeapsa cu moartea.

“Din raţiuni umanitare, el trebuie să fie eliberat. Şi este urgent ca Siamak Namazi şi ceilalţi americani închişi pe nedrept să-şi vadă de asemenea cazurile rezolvate”, a adăugat avocatul.

Xiyue Wang, un cercetător chino-american de la Universitatea Princetown, a fost de asemenea condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj.

Un fost agent al FBI şi al CIA, Robert Levinson, este dat dispărut din martie 2007.

SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice din aprilie 1980 în urma revoluţiei islamice, iar tensiunile au sporit după alegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA, după o scurtă încălzire în epoca Obama.

Cele două ţări, alături de alte mari puteri, au semnat în iulie 2015 un acord privind programul nuclear iranian, în cadrul căruia Teheranul s-a angajat la reducerea capacităţilor sale nucleare în schimbul unei ridicări progresive a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

Washingtonul respectă încă acest acord în ciuda ameninţărilor lui Donald Trump din campania electorală din 2016 că îl va denunţa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă