10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalISRAEL Era Netanyahu se apropie de sfârșit în timp ce dușmanii săi...

ISRAEL Era Netanyahu se apropie de sfârșit în timp ce dușmanii săi s-au unit cu toții

Partea cheie a noii coaliții guvernamentale israeliene a fost blocată atunci când Naftali Bennett, liderul unui mic partid de dreapta – și posibil noul prim ministru al Israelului de săptămâna viitoare – a anunțat că va colabora cu toate puterile sale pentru a forma un guvern cu ,,prietenul meu Yair Lapid ”.
 
El a adăugat: „Patru alegeri au afectat Israelul. Miniștrii nu au condus și, în schimb, au răspândit ura și discordia pentru a-și acoperi eșecurile. Nu se va mai întâmpla. Nu cât sunt eu aici. Niciunul dintre noi nu-și va îndeplini toate politicile, dar acesta va fi un guvern care nu va fi împotriva oricărei părți a societății, ci pentru toată lumea. Am dezacorduri cu Yair Lapid cu privire la unele aspecte, dar putem lucra împreună ”.
Decizia sa de a-și uni forțele cu Lapid, liderul opoziției și un centrist politic, va da în cele din urmă multor dușmani ai lui Netanyahu suficiente voturi pentru a jura într-un nou guvern și pentru a elimina figura controversată. Patru guverne blocate în ultimii doi ani i-au permis să continue să ocupe funcția de prim-ministru interimar, chiar dacă procesul său de corupție continuă.
 
Dacă noua coaliție se va forma într-adevăr în următoarele zile, ea va include șapte partide diferite din dreapta, centrul și stânga aripilor politicii israeliene și va fi susținută și de partidul Lista Arabă Unită Islamist-Conservator.
 
Împreună vor avea 61 de locuri, cea mai subțire dintre majorități din Knesset, de 120 de membri, parlamentul israelian, dar și cea mai apropiată opoziție pentru a-l înlătura pe Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru israelian cu peste 15 ani în funcție. O dorință comună de a-l întrerupe în cele din urmă este ceea ce unește acest grup disparat de partide care nu pot fi de acord cu nimic altceva.
 
Bennett, în vârstă de 49 de ani, este un fost antreprenor tehnologic care și-a început cariera politică în calitate de șef de cabinet al lui Netanyahu în 2006. La fel ca mulți alți aspiranți la politicienii de dreapta, a decăzut în fața prim-ministrului și a influentei sale soții Sara, și s-a despărțit de Likud pentru a-și întemeia propriul partid, Yamina, în 2019. Alte două partide din noua coaliție, New Hope și Yisrael Beitenu, sunt conduse și de foști colaboratori ai lui  Netanyahu care s-au jurat să-l înlocuiască.
 
Într-o ultimă încercare de a lupta și de a perturba noul guvern, Netanyahu i-a trimis duminică dimineață o propunere lui Bennett și unui alt lider al partidelor de dreapta, Gideon Sa’ar din New Hope, în care le-a oferit amândurora șansa de a ocupa funcția de prim-ministru timp de un an și un sfert fiecare, alături de el în ultimii doi ani, în mandatul unui nou guvern de dreapta în care partidul său Likud ar fi cel mai mare.
 
Sa’ar, care a lucrat sub conducerea lui Netanyahu într-o serie de funcții de-a lungul carierei sale ca secretar de cabinet, șef al Likud și ca ministru de interne și educație, a răspuns la propunere pe scurt într-un tweet: „Poziția și angajamentul nostru au fost și rămân: înlocuirea lui Netanyahu. Vom continua să acționăm în conformitate. Recomandarea mea călduroasă pentru următoarele zile este de a ignora învârterile”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
Ultima oră
Pe aceeași temă