Israelul a adoptat o lege care interzice prezenţa în şcoli a ONG-urilor

Israelul a adoptat o lege care interzice prezenţa în şcoli a ONG-urilor

Parlamentul din Israel a adoptat luni noapte o lege care permite Ministerului Educaţiei să le interzică reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale care ''acţionează pentru a face rău soldaţilor israelieni'' să mai intre în şcoli şi să vorbească cu elevii, potrivit Reuters.

Rl online 0 comentarii

Proiectul legislativ este cunoscut sub denumirea de Legea ''Rupe tăcerea'', numită astfel după principala organizaţie neguvernamentală pe care o are ca ţintă, un grup de foşti soldaţi israelieni care fac campanie împotriva activităţilor armatei în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

ONG-ul ''Rupe tăcerea'' a fost atacat de către dreapta politică din Israel pentru că a publicat mărturiile a peste 1.000 de soldaţi anonimi despre presupusele nereguli din timpul serviciului militar.

Legea, adoptată cu 43 de voturi la 24, îi va oferi ministrului educaţiei, Naftali Bennett, liderul partidului religios-naţionalist Căminul Evreiesc, posibilitatea de a le interzice organizaţiilor care "subminează sistemul de educaţie sau care acţionează pentru a face rău soldaţilor israelieni ce reprezintă un consens în societatea israeliană" să mai facă vizite în şcoli şi să mai ţină cursuri.

Legea va permite de asemenea interzicerea ONG-urilor care promovează procedurile judiciare în afara Israelului împotriva soldaţilor israelieni.

Organizaţia ''Rupe tăcerea'' a precizat marţi că legea îi reduce la tăcere pe soldaţii care îşi pun în pericol viaţa servind în Teritoriile Palestiniene şi le interzice viitorilor soldaţi să audă cum va arăta serviciul militar obligatoriu.

Criticii legii spun că aceasta este o lovitură la adresa libertăţii de exprimare, o valoare democratică esenţială, şi face parte din eforturile guvernului israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu de a deligitima grupurile civice şi ONG-urile.

Comentarii

loading...