15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Israelul a atacat o bază militară iraniană de lângă Damasc. Hezbollah, la 4 km de trupele israeliene

„Inamicul israelian a tras mai multe rachete în direcția unei poziții militare în provincia Damasc, atacul provocând pagube materiale”, au transmis oficioasele regimului, adăugând că antiaeriana a interceptat „cel puțin două rachete”.

Atacul s-a produs asupra bazei de lângă orașul Al-Kiswah, la 15 kilometri sud-vest de Damasc. Ținta coincide cu ceea ce BBC raporta la 10 noiembrie a fi o construcție pentru trupele iraniene, în interiorul unei foste baze siriene. Alte surse indică drept țintă forțele Hezbollah, poziționate lângă bază. 

La scurt timp după atacul israelian, armata siriană a anunțat un atac al Diviziei 7 Blindate asupra regiunii Beit Jinn, locuită de druzi, pe muntele Hermon, la 4 kilometri de pozițiile armatei israeliene. Forțele Hezbollah au fost „vârful de lance” al acestui atac. 

Israelul a cerut în repetate rânduri Rusiei să nu permită staționarea trupelor iraniene și Hezbollah pe teritoriul Siriei, odată declarată încheierea ofensivei asupra jihadiștilor ISIS. Însă Rusia a susținut că prezența acestor trupe, ca și a celor rusești, este „legitimă”, fiind chemate de către președintele Siriei, Bashar al-Assad.

Moscova a încercat să asigure Israelul că „un cordon” de o mie de soldați ruși va fi desfășurat la granița Siriei cu Israelul, însă această propunere a fost refuzată. Tot via Rusia, Bashar al-Assad a garantat că trupele iraniene și ale Hezbollah vor fi retrase la 40 de kilometri de granița cu Israelul, însă această cerință a premierului Benjamin Netanyahu fusese valabilă doar pe timpul luptei împotriva ISIS. 

Israelul a refuzat aceste două „garanții”, rezervându-și dreptul să atace trupele iraniene și Hezbollah de pe teritoriul Siriei.

Raportul BBC despre baza iraniană de pe teritoriul Siriei, care a fost acum ținta atacurilor israeliene.

Ultima oră
Pe aceeași temă