Israelul a dejucat un atac iranian

Israelul a dejucat un atac iranian

Aviația israeliană a recurs la lovituri aeriene în Siria, în noaptea de sâmbătă spre duminică, obiectivul declarat fiind împiedicarea forţei iraniene Quds de a lansa asupra Israelului un atac cu drone tip kamikaze, încărcate cu explozibili.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Manevra „a împiedicat tentativa Forţei Quds (unitate de elită a Gardienilor Revoluției iraniene) de a ataca din Siria, sâmbătă noaptea, ținte din nordul Israelului cu drone ucigașe“, a declarat lt.-col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene. Imediat după această declarație, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat o „acțiune operațională majoră“, destinată să contracareze ofensiva planificată de „forța iraniană Quds și miliții șiite“. Raidul israelian a avut loc la Aqraba (sud-est de Damasc) și a vizat „ținte teroriste și instalații militare“. Avioane fără pilot, pline de explozibili, au căzut asupra unui fief din Beirut al mișcării șiite libaneze Hezbollah (pro-Iran). Potrivit altor surse, este posibil ca dronele să fi fost controlate de la distanță de Hezbollah, dar s-au prăbușit după ce au fost interceptate de israelieni în cadrul unui atac cibernetic. Statul Major israelian a ordonat desfășurarea sistemului de apărare Iron Dome pentru interceptarea eventualelor rachete lansate ca represalii după raidurile aeriene. Hezbollah, considerat de Israel și de SUA o „organizație teroristă“, este un actor politic major în Liban, unde e reprezentat în Guvern și în Parlament, și o forță militară care intervine pe frontul sirian, susținând regimul lui Bashar al-Assad.  

Premierul libanez Saad Hariri, rival politic al Hezbollah-ului, a avertizat că guvernul său „își va asuma toate responsabilitățile“ pentru a evita ca țara să fie antrenată în situații „care amenință securitatea, stabilitatea și suveranitatea națională“. Hezbollah este singura formațiune care nu a abandonat arsenalul său militar după războiul civil (1975-1990) și problema polarizează clasa politică din Liban.

Soleimani, în culise

Tsahal (armata israeliană) a precizat că Teheranul a trimis în Siria drone destinate atacării statului evreu, în urmă cu câteva săptămâni, prin aeroportul din Damasc. Purtătorul de cuvânt Jonathan Conricus a precizat că patru membri ai Gardienilor Revoluției au venit în Siria pentru formarea unei echipe pentru lansarea dronelor-kamikaze în nordul Israelului, adăugând că armata supraveghea de multe săptămâni planul iranian. Când s-a observat că echipa dirijată de Teheran – care număra și miliții șiite – se pregătea să lanseze dronele, sâmbătă seară, aviația israeliană a intrat în acțiune și a bombardat baza echipei (condusă de Soleimani), o structură iraniană din apropierea Damascului. „Datorită eforturilor serviciilor secrete a fost dejucat un atac iranian, Israelul evitând daunele“, s-a felicitat șeful acestor servicii, Tamir Heyman, într-un comunicat.

Șeful Statului Major al armatei israeliene, Aviv Kochavi, a precizat că „cel care a supervizat acest atac este generalul Qassem Soleimani (comandantul Forţei Quds); el a finanțat, antrenat și format agenții șiiți pregătiți să comită atacul“. Kochavi a subliniat că armata trebuie „să fie pregătită pentru orice eventualitate“, deoarece Iranul ar putea recurge la represalii după loviturile aeriene israeliene. Dronele iraniene sunt de același tip cu cele la care au recurs milițiile susținute de Teheran în alte zone din Orientul Mijlociu, precum Yemen și Arabia Saudită. Forța iraniană Quds continuă să provoace destabilizarea regiunii, iar Israelul caută să împiedice intențiile acesteia de a distruge statul evreu.

Comentarii

loading...