16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalIsraelul anunţă atacuri aeriene contra unor ţinte iraniene în Siria

Israelul anunţă atacuri aeriene contra unor ţinte iraniene în Siria

Armata israeliană ”atacă în acest moment”, adică luni dimineaţa, Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene în Siria, a anunţat ea într-un comunicat, fără să facă alte precizări cu privire la numărul tirurilor.

Ea a avertizat totodată forţele siriene cu privire la ”orice tentativă de a ataca teritoriul sau forţele Israelului”, referindu-se la racheta pe care susţine că a interceptat-o duminică, trasă, afirmă ea, din nordul Platoului Golan, un teritoriu sirian. Presa israeliană evocaă o rachetă de tip sol-sol.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat atacuri cu rachete israeliene în sectorul aeroportului de la Damasc şi în împrejurimile capitalei. Aceste bombardamente au atins depozite de armament aparent iraniene aparţinând Hezbollah, o miliţie şiită libaneză susţinută de Teheran, potrivit acestui ONG.

Luni dimineaţa, la Damasc, agenţia siriană oficială de presă Sana a anunţat că apărarea antiaeriană siriană a ripostat în noaptea de duminică spre luni unir noi tiruri ”inamice” vizând Siria, în urma unor atacuri aeriene israeliene efectuate duminică în sudul ţării. ”Apărarea noastră antiaeriană a ripostat unor obiective inamice şi a vizat mai multe dintre ele”, scrie Sana, fără să facă alte precizări.

Agenţia de presă oficială a regimului preşedintelui Bashar al-Assad a mai anunţat survolarea de către aviaţia israeliană ”a teritoriului libanez şi tiruri din Galileea şi Lacul Tiberiada”, precizând că apărarea antiaeriană a reuşit să intercepteze ”zeci de obiective inamice”.

Israelul a ameninţat să împiedice Iranul, principalul său inamic, să se consolideze militar în Siria.

”SUBMINAREA ÎNRĂDĂCINĂRII IRANULUI”

În ultumele luni, armata israeliană a efectuat, în Siria, sute de atacuri aeriene vizând obiective militare iraniene şi armament despre care afirmă că urma să fie livrat Hezbollah. Însă rar confirmă Israelul în mod public că a efectuat atacuri în Siria.

”Avem o politică bine stabilită, să subminăm înrădăcinarea Iranului în Siria şi să provocăm pagube oricui încearcă să ne facă rău”, a declarat duminică pentru presă premierul Benjamin Netanyahu, în cursul unei vizite în Ciad.

Cu o săptămână mai înainte, Netanyahu a recunoscut că aviaţia israeliană a efectuat, cu două zile mai înainte un raid contra unor ”depozite de armament” iraniene în incinta Aeroportului Internaţional de la Damasac, o rară confirmare din partea unui oficial israelian.

Unii analişti consideră că premierul şi alţi oficiali israelieni se exprimă mai deschis cu privirela teatrul sirian cu scopul de a-i spori credibilitatea lui Netanyahu în domeniul securităţii odată cu apropierea alegerilor legislative, la 9 aprilie.

Însă, făcând acest lucru, Israelul riscă să se angajeze într-o escaladare militară cu Siri aşi cu Iranul şi totodată să irite Rusia, susţinătoarea regimului de la Damasc.

ROL RUS

Duminică, armata rusă a anunţat că ”patru avioane de tip F-16 aparţinând forţelor armate israeliene au tras rachete asupra teritoriului sirian”. În acest comunicat, Moscova anunţa distrugerea a ”şapte rachete israeliene” de către apărarea antiaeriană siriană.

Cooperarea între Israel şi Rusia s-a complicat după un incident, în septembrie, când apărarea antiaeriană siriană a doborât, printr-o eroare, un avion rus, în timpul unui atac aerian israelian. Cei 15 militari ruşi care se aflau la bordul avionului au fost ucişi.

Moscova a echipat atunci Damascul cu un sistem antiaerian de tip S-300, mai avansat, ceea ce a făcut operaţiunile israeliene mai dificile.

Israelul încearcă de atunci să menţină o coordonare cu Rusia, păstrându-şi totodată latitudinea de a aefectua bombardamente asupra teritoriului sirian.

Joi, oficiali militari din ambele ţări au încheiat o serie de negocieri menite să îmbunătăţească coordonarea între ele în teatrul de luptă sirian, devastat de conflicte.

Declanşat în 2011 de reprimarea în sânge de către regimul lui al-Assad a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, războiul sirian a devenit tot mai complex în timp, prin implicarea unor puteri regionale şi străine şi unor grupări jihadiste pe un teritoriu fragmentat.

Conflictul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi, milioane de deplasaţi şi refugiaţi şi a dat peste cap echilibrul geopolitic regional.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă