Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Netanyahu consideră prezența militară a Teheranului și a milițiilor șiite în Siria un pericolul iminent

Netanyahu consideră prezența militară a Teheranului și a milițiilor șiite în Siria un pericolul iminent

Israelul și programul nuclear iranian. Ce a obținut Bibi Netanyahu cu show-ul său

După un anunț de răsunet asupra unui „discurs adresat națiunii”, luni seara, de către premierul Israelului, susţinut la Ministerul Apărării din Tel Aviv, Benjamin Netanyahu a prezentat niște dovezi ce demonstrează existența programului nuclear iranian „Amad”.

Adina Mutar 0 comentarii

Nici SUA și nici Uniunea Europeană nu au crezut declarațiile oficialilor iranieni, conform cărora Teheranul nu a dezvoltat vreodată un program nuclear militar. Tocmai de aceea s-a și urmărit semnarea de către China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania a unui acord.

Mossadul, serviciul secret israelian care a pus mâna pe tonele de dosare (55.000 de file de dosare și 55.000 înregistrate pe 183 de CD-uri) furate din Arhivele iraniene ce atestă „Proiectul Amad”, condus de dr. Mohsen Fakhrizadeh, este bulversat.

Ofițerii Mossad, foști și actuali, nu consideră că este de bun augur spectacolul pe seama operațiunii dramatice, mai ales că încă implică riscuri asupra vieții unor participanți.

Practic, Netanyahu a făcut dovada că Iranul a mințit că nu a avut un program nuclear, ceea ce toată lumea știa. Însă nu a dovedit că, după 2015, Teheranul a continuat în secret programul.

    Ce a urmărit premierul israelian

Ceea ce a urmărit Benjamin Netanyahu a fost să atragă atenția că, după încetarea acordului, în 2025, Iranul are păstrate toate datele ca să continue programul nuclear militar. Exact ceea ce cerea și președintele SUA, Donald Trump, un amendament la acord, care să nu permită acest lucru.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice.

Liderul de la Casa Albă a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, în caz contrar Washingtonul se va retrage din acord.

Prezentarea programului nuclear militar de către premierul israelian constituie un argument în plus pentru SUA să ceară înăsprirea clauzelor acordului.

În replică, Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, a afirmat că Netanyahu minte și încearcă să înșele lumea cu privire la dosarele prezentate ca fiind furate din Iran. Ce se va întâmpla de acum înainte, după acest show internațional?

     Putin se întâlnește cu Netanyahu

     să discute despre Siria

 Ceea ce a fost mai puțin mediatizat, din cauză că toți așteptau discursul adresat națiunii al lui Benjamin Netanyahu, a fost faptul că o coloană de tancuri israeliene se îndrepta spre nord, iar autoritățile au anunțat închiderea spațiului aerian pentru zboruri civile deasupra Înălțimilor Golan, Galileea superioară și la est de râul Iordan, până la sfârșitul lunii mai.

După discursul lui Netanyahu, Parlamentul israelian a votat o lege care permite premierului şi ministrului Apărării să decidă intrarea în război fără să reunească Guvernul, pe fondul „tensiunilor crescânde între Israel şi unii dintre vecinii săi”.

Un paragraf precizează că, în caz de „condiţii extreme”, premierul şi ministrul Apărării pot declara, singuri, război unei țări.

Ca urmare a discursului premierul israelian asupra programului nuclear iranian, liderii marilor puteri, SUA, Franța, Rusia, au făcut declarații privind Siria.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că Statele Unite nu-şi vor retrage trupele din Siria până când pacea nu va fi instaurată pe întreg teritoriul ţării. Mattis a descris criza siriană ca fiind „cea mai complexă problemă de securitate” cu care s-a confruntat în cele patru decenii de când este în serviciul Guvernului american.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat pe marginea Siriei, unde Iranul încearcă să se implementeze militar, o amenințare și mai mare la adresa Israelului.

Benjamin Netanyahu a convenit cu Putin să păstreze contacte permanente și să se întâlnească foarte curând pe tema prezenței Iranului în Siria. 

Israelul a efectuat până în prezent zeci de atacuri asupra unor poziţii ale regimului Assad sau asupra unor convoaie de arme trimise de Iran și destinate milițiilor şiite libaneze Hezbollah, inamic al Israelului şi care luptă în Siria pentru Bashar Al-Assad.

În raidul aerian de duminică, asupra unor baze din Siria, au fost distruse peste 200 de rachete și 18 militari iranieni au fost uciși.

Ministerul Apărării israelian urmărește să obțină un buget de milioane de dolari, de urgență, pentru întărirea frontierei din nord, care, în momentul de față, nu este capabilă să susțină un război mai de lungă durată. Iar discursul lui Netanyahu a avut ca scop și obținerea acestui buget, pentru a elimina pericolul iminent pe care-l prezintă prezența Iranului și a Hezbollah-ului în Siria.

Comentarii

loading...