Istanbul: Autorităţile amână termenul de plecare al Sirienilor

Istanbul: Autorităţile amână termenul de plecare al Sirienilor

Suleyman Soyl, ministrul de interne al Turcia a declarat că termenul până la care refugiaţii sirieni neînregistraţi trebuie să plece din Istanbul a fost prelungit până pe 30 octombrie,ne spune DPA

Lorand Stoica 0 comentarii

Într-un interviu difuzat marţi seara de televiziunea Haberturk, ministrul s-a referit la data-limită de 20 august, anunţată de guvernatorul metropolei.

Refugiaţii care nu respectă nici noul termen urmează să fie expulzaţi. Cei neînregistraţi în Istanbul trebuie să se întoarcă în provinciile turce unde au fost luaţi în evidenţă prima dată.

După anunţul din iulie al guvernatorului, au avut loc deportări inclusiv în Siria, unde războiul este în curs, susţin mulţi sirieni şi grupuri pentru apărarea drepturilor omului. Soylu a susţinut că sirienii neînregistraţi nu pot fi deportaţi, ci sunt duşi în tabere de refugiaţi, înregistraţi acolo şi trimişi în orice provincie doresc, iar unii se întorc acolo "voluntar".

Conform datelor ministerului de interne, în Istanbul beneficiază de "protecţie temporară" 547.943 de sirieni, iar experţii consideră că alţi 300.000 ar putea fi afectaţi de ordinul guvernatorului.

În Turcia au fost primiţi peste 3,6 milioane de sirieni, care nu au primit toate drepturile corespunzătoare statutului de refugiaţi, ci doar "protecţie temporară". Majoritatea supravieţuiesc în economia subterană şi asigură cea mai ieftină forţă de muncă pentru agricultură. După ce Turcia a intrat anul trecut în recesiune economică, ei nu mai sunt bineveniţi.

Comentarii

loading...