9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia: Blocajul politic persistă după eşecul consultărilor pentru formarea guvernului

Italia: Blocajul politic persistă după eşecul consultărilor pentru formarea guvernului

Liderii politici nu au reușit să se înţeleagă pentru formarea unei majorităţi în urma acelui scrutin în care formaţiunile de extremă-dreapta şi antisistem au devenit principalele forţe politice, fără însă ca un partid sau o alianţă să fi obţinut majoritatea.

‘Voi mai aştepta câteva zile, apoi voi evalua cum vom proceda pentru a depăşi impasul’, a spus Mattarella în faţa presei după consultări, potrivit agenţiei Reuters. ‘Din modul cum s-au desfăşurat consultările în ultimele zile, a devenit evident că discuţiile între partidele politice nu au înregistrat niciun progres’, a completat el.

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma scrutinului din 4 martie, alianţa dreapta-extrema dreaptă – formată din partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi şi Liga Nordului, formaţiunea lui Matteo Salvini – care a obţinut 37% din voturi, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, formaţiune antisistem), devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului.

M5S şi Liga Nordului ar putea din punct de vedere matematic să formeze o majoritate. Dar liderul M5S, Luigi di Maio, i-a cerut Ligii să se separe de partidul lui Berlusconi, solicitare care a fost refuzată de liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.

La rândul său, Silvio Berlusconi a declarat că doreşte un guvern de dreapta ‘credibil’ în faţa Uniunii Europene şi fără ‘populişti’, deşi partidul său are încheiată o alianţă cu Liga Nordului, formaţiune de extrema-dreaptă, şi el însuşi a fost acuzat de populism în campania electorală, pledând pentru combaterea migraţiei ilegale.

Luigi di Maio nu a exclus nici posibilitatea unei alianţe cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor, care până acum a susţinut că a decis să rămână în opoziţie şi că nu vrea să fie ‘cârja’ vreunui alt partid.

Matteo Salvini a evocat cu regret posibilitatea unor alegeri anticipate şi a îndemnat Forza Italia şi M5S să ajungă la o înţelegere. ‘Dacă Forza Italia şi M5S vor continua încă o lună să se refuze reciproc, atunci italienii se vor plictisi, şi eu mă voi plictisi şi ce vom putea face va fi să votăm din nou’, a spus liderul Ligii Nordului la postul RAI, citat de agenţia dpa.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă