8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia: Partidele au ajuns la un acord privind formarea noului guvern

Italia: Partidele au ajuns la un acord privind formarea noului guvern

Principalul subiect a fost bugetul pentru anul viitor, orientat spre dezvoltarea economică. În acelaşi timp, partidele s-au angajat să nu pericliteze finanţele publice.

Cele două formaţiuni, tradiţional rivale, au convenit că vor alcătui un nou guvern înaintea alegerilor anticipate necesare după ruperea coaliţiei anterioare între M5S şi Liga.

Italia este pe locul al doilea în Uniunea Europeană ca datorii publice, iar acordul politic face apel la o flexibilitate mai mare la Bruxelles, pentru depăşirea regulilor bugetare actuale, considerate la Roma excesiv de rigide.

M5S şi democraţii au insistat asupra echităţii sociale, promiţând introducerea unui salariu minim, evitarea creşterii TVA şi cheltuieli mai mari pentru educaţie, cercetare şi asistenţa socială. Totodată, programul lor prevede implementarea unei aşa-numite “web tax” – o taxă pe vânzările online – pentru companiile multinaţionale şi crearea unei bănci de stat pentru stimularea dezvoltării economice în sudul Italiei.

Într-un mesaj pe un blog, M5S le-a cerut susţinătorilor săi să sprijine noua coaliţie într-un “moment foarte delicat pentru ţară”, căruia trebuie să i se facă faţă “punând accentul pe interesele şi nevoile cetăţenilor, ale comunităţii pe care o formăm cu toţii”.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă